1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja: Berlusconin lähtö politiikasta vapauttaisi Italian

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoittaa blogissaan, että seuraavien viikkojen ratkaisuilla Italiassa voi olla myös merkitystä koko EU:lle.

Erkki Tuomioja ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa Helsingin Katajanokalla 9. toukokuuta. Kuva: Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin saaman veronkiertotuomion jatkokäsittelyllä on laajempaa merkitystä myös Italian ulkopuolella.

Tuomioja (sd.) toteaa viikonloppuna julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että tulevien viikkojen ratkaisut Italiassa ovat merkittäviä ei ainoastaan Italian oikeusvaltiolle ja demokratialle, vaan mahdollisesti koko EU:n ja euron vakaudelle.

- Oikeat ratkaisut ja Berlusconin poistuminen politiikan näyttämöltä vapauttaisivat Italian siitä häpeällisestä tilasta, johon se Berlusconin pitkään jatkuneen poliittisen uran aikana on vajonnut, Tuomioja kirjoittaa.

Italian korkein oikeus vahvisti tällä viikolla Berlusconin veropetoksesta saaman vankeustuomion. Tuomio todennäköisesti muutetaan kotiarestiksi tai yhdyskuntapalveluksi Berlusconin, 76, korkean iän vuoksi. Sille odotetaan kuitenkin edelleen ratkaisua, jääkö tuomioon liitetty määräaikainen kielto toimia julkisissa tehtävissä voimaan vai ei.