Jemeniläinen nobelisti käännytettiin Kairon lentokentältä - tukee Mursin kannattajia

Tawakkul Karman passitettiin paluulennolle Jemeniin vedoten turvallisuussyihin. Karman oli yksi Jemenin kansannousun johtohahmoista kaksi vuotta sitten.

Ulkomaat
Tawakkul Karman
Tawakkul Karman puhui turvakonferensissa Münchenissa 5.2.2012Tobias Hase / EPA

Egyptin viranomaiset ovat estäneet Nobelin rauhanpalkinnon saaneen jemeniläisen ihmisoikeusaktivistin Tawakkul Karmanin pääsyn maahan. Viranomaiset perustelevat päätöstään turvallisuussyillä, kertovat lentokenttäviranomaiset uutistoimisto AFP:lle. Karman käännytettiin hänen saapuessaan Kairon lentäkentälle. Hänet määrättiin matkustamaan seuraavalla lennolla takaisin Jemeniin. Tämän tarkempia tietoja viranomaiset eivät ole antaneet.

Karman on ensimmäinen arabinainen, joka on saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Hän on ilmaissut tukensa syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin tukijoille. Hän on kutsunut heinäkuista syrjäytystä epädemokraattiseksi.

Mursin kannattajien mukaan Karmanin oli määrä puhua Kairon mielenosoitusleirissä. Mursin kannattajat ovat hiljaisella mielenilmauksellaan vaatineet jo kuukauden ajan Mursin paluuta presidentiksi. Mursin tukijat ovat tuominneet Karmanin maahanpääsykiellon ihmisoikeuksien ja sananvapauden vastaiseksi.

- Tämä on todistus siitä, että Egypti on poliisivaltio, he sanovat.

Mursin kannattajien mukaan Karmanin käännytyksestä on vastuussa varapresidentti Mohamed ElBaradei. Myös ElBaradei on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla.

Karman oli yksi Jemenin kansannousun johtohahmoista vuonna 2011. Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh syrjäytettiin kansannousun tuloksena.

Egyptin väliaikaishallitus on vakuuttanut, ettei Mursin aikaan ole paluuta ja maassa järjestetään vaalit ensi vuonna.

Väliaikaishallinnon ja Mursin kannattajien välejä yritetään parhaillaan sovitella. Tänään sunnuntaina hallinto tiedotti, että vangitut Muslimiveljeskunnan johtajat tulevat oikeuden eteen 25. elokuuta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters