1. yle.fi
  2. Uutiset

Henkilötietoja myyvät viranomaiset kuohuttavat Ruotsissa

Dagens Nyheter uutisoi esimerkiksi Liikenneviraston tienaavan vuodessa noin 3,5 miljoonaa euroa myymällä auton rekisteröineiden ihmisten tietoja eteenpäin.

Ulkomaat

Ruotsalaiset viranomaiset keräävät huomattavia rahasummia myymällä ihmisten henkilötietoja, kirjoittaa Dagens Nyheter. Esimerkiksi Ruotsin liikennevirasto on tienannut vuodessa liki 30 miljoonaa kruunua eli noin 3,5 miljoonaa euroa myymällä henkilötietoja niitä haluaville.

Tietoja myyvät monet virastot kuten valtion osoiterekisteri, verovirasto, yritysrekisteri ja opintotukilautakunta. Tietojen myyminen on laillista, mutta keskustelua on nyt herättänyt toiminnan eettisyys.

Liikenneviraston palvelussa esimerkiksi mainostoimistot voivat etsiä tietoja tekemällä hakuja auton rekisteröineistä ihmisistä valitsemalla hakukriteeriksi automerkin, sen vuosimallin tai omistajan iän, sukupuolen tai asuinalueen.

Myös Suomessa viranomaiset luovuttavat tietoja, mutta niitä ei voi antaa esimerkiksi suoramarkkinointiin, ellei tietojen omistaja ole antanut siihen lupaa.

Lue seuraavaksi