Hyppää sisältöön

Saksan osavaltiot harkitsevat yhdistymisiä

Samaan aikaan, kun Suomessa vaaditaan kuntaliitoksia, kohdistuu Saksan osavaltioihin yhdistymispaineita.

Saksassa on nousemassa keskustelu osavaltioiden yhdistymisistä. Paine osavaltioliitoksiin on seurausta talousvaikeuksista, kertoo sanomalehti Die Welt.

Saksassa on puhuttu osavaltioiden liitoksista jo vuosikymmeniä, mutta niitä ei ole toistaiseksi tapahtunut. Esimerkiksi vuonna 1996 Berliinin kaupungin oli määrä yhdistyä sitä ympäröivän Brandenburgin kanssa. Brandenburgilaiset estivät liitoksen kansanäänestyksessä, koska pelkäsivät jäävänsä pääkaupungin takamaaksi.

Monet osavaltiot kärsivät pahasta rahapulasta, jota ne suurelta osin tukkivat lainarahalla. Vuonna 2020 astuu voimaan määräys, jonka mukaan lainamäärän lisääminen ei enää olisi sallittua. Tämä voi pakottaa köyhimmät osavaltiot fuusioitumaan.

Die Welt on hahmotellut mahdollisen tulevaisuudennäkymän, jollaiseksi maan osavaltiokartta voisi muodostua. Lehden arvion mukaan Saksaan jäisi yhdeksän osavaltiota, kun niitä nykyään on 16.

Maan pohjoisosaan muodostuisi "Pohjoisvaltio", jossa olisivat Hampuri, Schleswig-Holstein ja Mecklenburg-Etu-Pommeri. Etelämpänä Saarland yhdistyisi Rheinland-Pfalziin, Thüringen Saksiin, Bremen Ala-Saksiin ja Berliini Brandenburgiin ja Saksi-Anhaltiin. Vain eteläiset Baijeri ja Baden-Württenberg sekä maan keskiosan Hessen ja Nordrhein-Westfalen jäisivät entiselleen.

Saksan valtiollinen johto olisi liitoksista tyytyväinen, sillä niiden uskotaan tuovan paljon etua. Suuremmat osavaltiokokonaisuudet voisivat tehokkaammin kilpailla EU:n alueiden kanssa. Lisäksi osavaltioiden virkamiesten ja poliittisten päättäjien määrän väheneminen toisi satojen miljoonien säästöt.