1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naimisiin Vegasissa tai Italian ilta-auringossa?

Suomalaisia vihitään ulkomailla tihenevään tahtiin. Usein syynä on ulkomainen puoliso, mutta myös täysin suomalaiset pariskunnat pakenevat häähössötystä kaukomaille.

Kotimaan uutiset
Elvis-imitaattori vihkii pariskunnan Viva Las Vegas -kappelissa Las Vegasissa
Elvis-imitaattori vihki pariskunnan Viva Las Vegas -kappelissa Las Vegasissa elokuussa 2007.Isaac Brekken / EPA

Helsingin maistraatista kerrotaan, että esteettömyystodistuksia ulkomailla vihkimistä varten kysytään parhaimmillaan 5-6 kertaa päivässä. Suosikkikohteita suomalaispariskuntien keskuudessa ovat muun muassa Yhdysvallat, Italia sekä trooppiset rantakohteet Mauritius ja Seychellit.

Helsinkiläinen Ulla Kuusiniemi-Koljonen vietti häitään runsas vuosi sitten Italian Toscanassa. Ulla tai aviomies eivät kuulu kirkkoon, joten kirkkohäitä Suomessa ei edes harkittu.

- Olimme aina halunneet mennä naimisiin Havaijilla, mutta tulimme siihen lopputulokseen, että se on liian kallista. Vieraita ei olisi voinut pakottaa sinne. Italiassa oli hyvä hinta-laatusuhde.

Toscanassa juhliin osallistui kolmisenkymmentä lähintä sukulaista ja ystävää. Juhlaseurue vietti paikalla kokonaisen viikon. Kuusiniemi-Koljosen mukaan kyseessä oli "kerran elämässä" -juttu, jota muistellaan juhlavieraiden kesken edelleen.

Matkatoimistot mukaan apajille

Netin keskustelufoorumeilla vaihdetaan aktiivisesti vinkkejä häiden järjestelyyn ulkomailla. Myös matkanjärjestäjät ovat huomanneet markkinaraon.

Finnmatkat on ryhtynyt välittämään ammattimaisten hääjärjestäjien palveluja Italiassa, Thaimaassa ja Barbadoksella. Viestintäjohtaja Anu-Eveliina Mattila arvelee, että vihkipareja houkuttelee ulkomaille eksotiikka, yksilöllisyys ja ehkä myös kuluissa säästäminen.

- Ulkomailla hääjärjestelyt voi yhdistää häämatkaan, tavallaan saadaan kaksi asiaa yhdellä iskulla, Mattila sanoo.

Vihkikäytännöt vaihtelevat maittain

Maistraatista muistutetaan, että vihkikäytännöt vaihtelevat maittain. Joissakin maissa vihkitodistuksesta ja sen vahvistamisesta voidaan laskuttaa huomattavia summia. Jos vihkitodistusta ei ole vahvistettu kohdemaassa, avioliittoa ei voi rekisteröidä Suomessa.

Las Vegasissa vihille pääsee, kunhan kantaa mukanaan passia. Helsinkiläinen Tero Salenius päätti tyttöystävänsä kanssa astella alttarille hetken mielijohteesta.

- Korkeintaan kaksitoista tuntia siitä päätöksestä, että mennään naimisiin, oltiin jo naimisissa, Salenius muistelee.

Vihkipaikalla sai valita perinteisen, valkosävyisen kappelin ja keltaisen kukertavan, papukaijoilla somistetun "Tropic Roomin" välillä. Kuluja kertyi alle sata dollaria.

Vaikka Vegas-häät olivat Saleniuksen mukaan täysosuma, pariskunta on vielä järjestämässä toisia häitä Suomessa. Myös Kuusiniemi-Koljonen päätti puolisonsa kanssa säästää paperitöissä ja mennä ennen matkaa pikaisesti naimisiin maistraatissa Suomessa.

Lue seuraavaksi