Urkuharrikka päristää ilmoille Led Zeppeliniä

Lahden Urkuviikoilla nähdään ainutkertainen Motorgan-konsertto, jonka päätähtenä esiintyy Harley Davidson. Harrikkaan on istutettu pillit pakoputkistoon ja torstaina se soi ammattimuusikoiden seassa.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Torstaina Urkuviikoilla maailman ensi-iltansa saa Motorgan-teos. Lahden Urkuviikkojen johtaja Erkki Krohn on itse antanut alkusysäyksen musiikilliseen puoleen.

- Lähtökohtana on 1970-luvun alun progressiivinen, rockahtava poppi. Led Zeppelin ja Deep Purple -osastoa, Krohn kertoo.

Pääosassa Motorganissa on kuitenkin Harley Davidson, joka on saanut pakoputkistoonsa urut. Moottoripyörän ääni on sijoiteltu musiikin joukkoon ja soittamisesta vastaa Suomen moottoripyörämuseon johtaja Riku Routo.

- Pakoputkisto ei soi kuten urkupillit, vaan kymmenen kertaa räväkämmin. Moottoripyörän on tarkoitus olla liikkuva, urkupillipakoputkilla varustettu soitin. Tämä konsertti on oma ajatukseni, joka lähti siitä, että progemusiikkiin kuuluu moottoripyörät. Moottoripyöräilijät sanovat aina tulevansa maaliin urku auki, Krohn selittää.

Kitaristi Marzi Nyman on säveltänyt lähes koko Motorgan-teoksen ja Kalevi Kiviniemi on täydentänyt ohjelmaan urkusoolo-osuudet.

- Ensimmäiset tahdit puhaltaa alppitorvisti, jonka jälkeen räjähtää Motorgan liikkeelle. Mukana on kaksi lyömäsoittajaa ja jousikvartetti. Marzi Nyman soittaa kitaraa ja Kalevi Kiviniemi soittaa urkuja, Krohn luettelee.

Mukana on aitoja harrikkamiehiä, jotka saattelevat Motorganin parkkipaikalta lavalle loppukohtauksessa.

Erkki Krohn

Ammattimuusikot ovat harjoitelleet omilla tahoillaan, ja tällä viikolla koko porukka harjoittelee yhdessä. Lavalle saadaan myös Suomen kauneimmat custom-moottoripyörät, Krohn kehaisee. 

- Mukana on aitoja harrikkamiehiä, jotka saattelevat Motorganin parkkipaikalta lavalle loppukohtauksessa. Tätä teosta varten on tehty elokuvaversio, joka projisoidaan isolle screenilla. Elokuva kertoo Motorganin synnystä ja siihen valmistautumisesta.

Harrikka viedään maailmalle

Syyskuussa 2014 konsertti tavoittaa Iso-Britanniassa ACE Corner -tapahtuman kautta arviolta noin 240 000 motoristia.

Konsertti taltioidaan kuudella robottikameralla ja muutamalla liikkuvalla kameralla.

Moottoripyöräilijät sanovat aina tulevansa maaliin urku auki

Erkki Krohn

- Nettimaailman kautta pyritään löytämään tapahtuman kohderyhmä, joka on kiinnostunut tällaisesta poikkitaiteellisesta musiikista. Motoristeja on maailma väärällään, Krohn uskoo.