Teiniraskauksia historiallisen vähän Yhdysvalloissa

Eniten teiniraskaudet ovat vähentyneet Arizonan osavaltiossa, missä teiniraskausluvut ovat aina olleet Yhdysvaltain korkeimpia.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa teiniraskauksien määrä laskee voimakkaasti. Tuoreen viranomaisselvityksen mukaan teiniraskauksien määrä on pudonnut historiallisen alhaiseksi. Niitä on tuhannesta raskaudesta nelisenkymmentä, mikä on puolet 90-luvun alun huippuluvuista.

Trendi on selvä liki kaikkissa väestöryhmissä ja jokaisessa osavaltiossa. Jyrkintä pudotus on monissa Kalliovuorten osavaltioissa. Esimerkiksi Arizonassa, missä historiallisesti teiniraskausluvut ovat aina kuuluneet Yhdysvaltain korkeimpiin, niiden määrä on laskenut kaikkein jyrkimmin.

- Nuorin asiakkaamme on ollut 12-vuotias ja joitakin 13-vuotiaitakin on nähty. Tyypillisesti asiakkaamme ovat kuitenkin noin 17-vuotiaita, kertoo teinivanhempia tukevan Teen Outreach -järjestön johtaja Laura Pedersen Tucsonissa.

Teiniraskauksien laskuun ei ole ollut mitään yhtä taikatemppua. Valistus yhdistettynä talouskriisiin vaikuttaa kuitenkin olleen kelpo teiniraskauksien ehkäisijä. Arizonassa myös kiristynyt maahanmuuton valvonta on tehnyt tehtävänsä.

- Se on säikyttänyt Meksikosta tulevia, koska he pelkäävät synnyttää nyt täällä, sanoo Pedersen.