1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lintujen syysmuutto on alkanut

Syksyn lähetessä Lapin muuttolinnuissa tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka käskevät niitä kohti etelää. Myös ravinnon väheneminen nostaa lintuja siivilleen. Parhaillaan muuttomatkoille hakeutuvat hyönteissyöjät.

Kuva: Matti Nurmi

Lapin kesää sanotaan lyhyeksi, mutta todella lyhyt se on kahlaajien kannalta. Ensimmäiset niistä ovat jättäneet Lapin jo hyvissä ajoin kesäkuulla. Kahlaajien päämuutto näkyy nyt elokuun alkupuolella Etelä-Suomessa, jonka rannoilla levähtelee Lapista lentäneitä suokukkoja, tyllejä ja muita kahlaajia.

Loppukesän varhaisia lähtijöitä ovat myös hyönteissyöjät.

- Kun yöt pimenee ja päivät viilenee, hyönteiset vähenee, lintuharrastaja Pirkka Aalto Kemijärveltä sanoo.

Käpytikkojen ylilento

Vaelluslinnut liikkuvat paikasta toiseen ravintotilanteen mukaan ja erityisesti käpytikat ovat olleet loppukesän yllättäjiä.

- Oikeastaan koko Suomen laajuudelta on havaittu aivan valtavia käpytikkojen parvia, mutta erityisesti niitä on nähty Perämeren alueella. Yhdessä aamussa siellä on laskettu jopa 600-700 muuttavaa käpytikkaa, jotka lentävät Venäjältä Suomen kautta etelään, Pirkka Aalto kertoo.

Pirkka Aallon mukaan paitsi ravintotilanne, myös hormonit lennättävät lintuja Lapista muualle.

- Yksi lintujen muuton laukaisija on päivän lyheneminen. Sen aikaansaama hormonaalinen muutos lähettää lintuja matkaan.

Lähtijöistä västäräkit alkavat jo parveilla tienvarsilla ja pääskyset kokoontua langoille muutto mielessään. Haukoista mehiläishaukat ja nuolihaukat ovat Pirkka Aaalon mukaan hätäisimpiä Lapista lähtijöitä. Muita muuttomatkalle kerääntyviä ovat muun muassa Ylitornion perinteiset naakka- ja kottaraisparvet.

- Parinsadan kottaraisen parvi on Lapin oloissa aika omalaatuista, Pirkka Aalto sanoo.

Pähkinähakki mieltyi Rovaniemeen

Yksi loppukesän erikoisuuksista Lapissa on pähkinähakkien suuri määrä. Pähkinähakki on itäinen vaeltajalaji, joka on tykästynyt pesimään etenkin Rovaniemen seudulla.

- Pähkinähakki herättää huomiota, kun se tulee pihojen ja puistikoiden sembramäntyihin ihan avoimesti ruokailemaan. Se on näyttävä, närheä muistuttava tumma varisllintu, joka nokkii sembramännyn siemeniä. Sillä on voimakas nokka kuten variksella ja äänikin samantyyppinen, semmoinen raakkuva ja vähän karheahko, Pirkka Aalto selvittää.