Isohaaran kalatie osoittanut toimivuutensa

Viime vuonna valmistunut impulssityyppinen kalatie on osoittautunut aiempia yrityksiä tehokkaammaksi tavaksi saada nousukalat ohi Isohaaran voimalaitoksesta. Kalatiestä on tänä kesänä noussut pian 700 lohta ja taimenta.

Kotimaa
Vettä Isohaaran uudella kalatiellä.
Antti Heikinmatti / Yle

Kemijoen Isohaaran voimalaitoksen uusi impulssikalatie on osoittautunut hyvin toimivaksi. Lapin ELY-keskuksen suunnittelijan Jukka Viitalan mukaan 700 nousseen kalan rajapyykki rikkoutuu lähipäivinä.

- Parhaimmillaan kalatiestä on noussut 60 ja tahti on keskimäärin parikymmentä kalaa päivässä. Ennätyskala oli tietokoneen mittauksen mukaan 148 cm, mutta eilenkin nousi yksi toistametrinen kala, kertoo Jukka Viitala.

Viitalan mukaan jaloja kaloja on myös saatu saaliiksi patoaltaan puolelta.

- Moni on myös nykäissyt hihasta ja kertonut isoista molskauksista vieheen perässä tai siimojen katkeamisesta, Viitala kertoo.

Tavoitteita reivattu ylöspäin

Viitalan mukaan tavoitteeksi tälle kesälle voi asettaa pari tuhatta nousukasta, sillä jokisuun ja alajuoksun kalat nousevat vasta syyskesällä.

Tietoutta kalatien toiminnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä kertyy joka päivä lisää, sanoo Viitala. Dataa nousukaloista kerätään muun muassa kameroilla, kaikuluotaimella ja radiolähettimien avulla.

- Tämä on maailmassa ainutlaatuinen kalatiemalli. Säätöjä esimerkiksi sulutusaikoihin on haettu ja kameroiden välittämää tietoa seuraamalla näkee selvästi impulssin vaikutuksen kalojen nousuhaluihin, Viitala kuvailee.