Kaupan alamäki rokottaa erikoisliikkeitä

Kaupan liitto ennustaa alan liikevaihdon laskevan tänä vuonna noin neljällä prosentilla. Autokaupan odotetaan sukeltavan jopa 13 prosenttia.

talous
Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Useiden tutkimuslaitosten tekemät talouskasvuennusteet julkaistaan tänään.Yle

Kaupan alan alamäki näkyy etenkin pienten erikoisliikkeiden vaikeuksina, Kaupan liitto tiedottaa.

Tästä kehityksestä on varoitettu jo vuosia.

Jaana Kurjenoja

Koko kaupan alan yrityksistä hävisi tammi-huhtikuussa noin kuusi prosenttia. Suurin kato on käynyt erikoiskaupassa. Pienkauppoja uhkaa liiton mukaan erityisesti ulkomainen verkkokauppa.

- Tästä kehityksestä on varoitettu jo vuosia, ja nyt se näyttää toteutuvan, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Kaupan liitto ennustaa alan liikevaihdon laskevan tänä vuonna noin neljällä prosentilla. Vähittäiskaupan laskuksi ennustetaan yhtä prosenttia, tukkukaupan neljää prosenttia ja autokaupan odotetaan sukeltavan noin 13 prosenttia.

Ensi vuonna päästäisiin ennusteiden mukaan parin prosentin kasvuun.

Kaupan alan työllisten määrän ennustetaan laskevan tänä vuonna kahdella prosentilla. Yli puolet alan noin 300 000:sta työntekijöistä on vähittäiskaupan palveluksessa. Ala on selvästi elinkeinoelämän suurin työllistäjä.

Päivitetty klo 17.55: Juttuun on päivitetty Kaupan liiton korjaamat luvut. Aiemmin liitto kertoi, että kaupan alan yrityksistä olisi hävinnyt lähes 13 prosenttia tammi-huhtikuussa. Oikea luku on kuusi prosenttia. Kaupan liitto kertoo, että Tilastokeskus on korjannut liiton aiemmin antamia lukuja. Kaupan alalta hävinneiden yritysten lukumääristä puuttuivat veroilmoituksen vuosittain tekevät.