1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vilpoinen vituke ja reikäinen jormake - päivitetyt pefletit nostavat punan kasvoille

Jokaisen naisen pitäisi tietää ”pillun päreet” eli lauteiden ja pyllyn väliin sijoittuva puinen hygieniasuoja. Forssalaiset käsityönaiset oivalsivat, että tuote on edelleen tarpeellinen ja kansa haluaa ronskia puhetta. He ottivat käyttöönsä vanhan tavaran: perustuotteesta tuli vanhan hokeman mukaan vituke, mutta tasa-arvon vuoksi syntyi miehille oma jormake.

Kotimaan uutiset
Forssalaiset käsityönaiset Karita Stenfors-Selkälä ja Marjut Kujamäki.
Mikael Juntunen / Yle

Hyvät oivallukset tulevat usein saunanlauteilla. Ensin syntyi haavasta reilusti pyllyn kokoinen, suorakulmainen ”vituke”.

- Mieheni sanoi, että hän ei ainakaan istu tuollaisen vitukkeen päällä, joten loimme ”jormakkeen”. Sitten lapset sanoivat, että he eivät istu vitukkeilla tai jormakkeilla, kehittelimme ”pyllykkeen”, nauraa Karita Stenfors-Selkälä.

Ensi esiintyminen oli Hakkapeliitta –tapahtumassa Tammelassa. Keksintöhän sinällään on vuosisatoja vanha ja monin keinoin hyväksi havaittu. Tuote-esittely sujui punastelun ja naurunremakan säestämänä. Idean äidit eivät kainostelleet, vaan puhuivat asiat suoraan sellaisenaan.

- Suomessa on aikaisemmin ehkä puhuttu ronskimmin. Pillun päreet eli vitukkeet ovat olleet käytössä vuosisatoja. Ja kyllä siitä saa hyvän puheenaiheen saunassa. Jos ei muuten asia selkene, avuksi voi ottaa innoittajana toimineen vanhan hokeman: ”Painu pois paha pershenki, tule vilpoinen vituke, painimeksi pillun päälle, rohtimeksi raon etehen.”

Hittiainesta

Mukana kolmikossa on kaksi tekstiili- ja vaatetusalan opettajaa ja yksi käsillä tekemisestä innostunut farmaseutti. Stenfors-Selkälän lisäksi mukana ovat Marjut Kujamäki ja Outi Saaristo. Tavara tulee omasta tekstiilipainosta. Materiaaliksi on valittu haapa.

- Haavasta ei tule tikkuja pyllyyn ja on miellyttävä käyttää. Yhtään ei ole vielä mennyt rikki, mutta jos menee, niin sitten vaan uuniin. Ekologinen tuote, sanoo Stenfors-Selkälä, joka on joutunut selittämään saunassa ja markkinatorilla päreeseen kangaspainosta tutuin menetelmin painettua tekstiä. Ja käy se ainakin hyvästä puheenaiheesta ja on muutenkin kätevä käyttää.

Saunaan kiire jo on, pyllyke suojana verraton

- Suorakaide on parempi kuin pyllyn muotoinen. Normaalisti sitä voi käyttää leveällä puolella. Itse käymme usein yleisessä saunassa, jossa on paljon ihmisiä. Vituke on helppo kääntää toisinpäin, vie vähemmän tilaa.

Tuleeko tuoteperheestä joskus isompikin hitti, sen aika näyttää. Toistaiseksi kaikki on kokeilua. Jormakkeen tilalle tilattiin yksien 50-vuotissynttäreiden kunniaksi kyrväkettäkin. Ja miesten mielestä siinä tulisi olla myös oksan reikiä. Mutta mitä sitten, jos nainen saa alleen jormakkeen, ja mies vitukkeen?

- Kauheaa ajatellakaan, siinä voi tapahtua vaikka mitä…

Lue seuraavaksi