1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaa

Sinilevät runsastumassa

Läntisellä Pien-Saimaalla sinilevät ilmoittivat olemassaolostaan laajalti sunnuntaina. Tyynellä veden pinnalla näkyi vihreitä "maaliläikkiä" ja levähippuja.

Saimaa
Sinilevää järvessä
Sinilevää Pien-Saimaalla Taipalsaaren Turasalon rannassa 4.8..Yle

Lämmin ja tyyni sää on saanut sinilevät kerääntymään pintaan. Eilen sinilevää havaittiin laajalti läntisellä Pien-Saimaalla ja satunnaisia havaintoja on tullut tietoon viime aikoina myös Suur-Saimaalta ja pienemmiltä järviltä. Tuulet ovat kuitenkin hajottaneet levähiput.

Ympäristöviranomaisten mukaan tilanne on vuodenaikaan nähden normaali eikä yleisöltäkään ole juuri tullut ilmoituksia asiasta. Elo- ja syyskuussa tilanne yleensä pahenee, kun viilenevät vedet aiheuttavat kierron vesikerroksissa.

Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimuksen viime viikon näytteenottokierroksella Pien-Saimaalla runsaasti sinilevää on todettu Maaveden Piispalanselällä Suursuon turvetyömaan edustalla.

- Lemillä Kivijärvellä sitä oli aiemmin, mutta nyt levä lienee hävinnyt näkyvistä, kertoo limnologi Pena Saukkonen. Näytteenottopaikkoja Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimus Oy:llä on Pien-Saimaalla lähes kaksikymmentä, ja seuraava iso kierros tehdään tämän kuun lopulla.

- Mökkirannoilta tuli joitakin ilmoituksia puurosta, mutta se hävisi tuulessa, kertoo puolestaan Viivi Liuksiala Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoo itsekin nähneensä sunnuntaina Suur-Saimaan puolella sinilevää.

- Tyynissä lahdelmissa alkaa kehittyä pintasolukkoa. Pien-Saimaalla Taipalsaaren Riutanselän tutkimuslautalla klorofyllipitoisuudet ovat nousussa, mutta pohjan happitilanne ei ole huonontunut, selvittää Räsänen.

- Massaesiintymiä ei ole vielä tulossa, mutta ne voivat kyllä kehittyä nopeastikin.

Lue seuraavaksi