Kesän huippuhetket herkistävät

Sysmän Suvisoitto, kohtaaminen joutsenperheen kanssa ja uimaan opettelevan lapsenlapsen innokas pärskintä. Eläkkeellä oleva toimittaja Pirkko Päivinen kokoaa kolumnissaan alkukesän sykähdyttävimmät muistot.

Näkökulmat
Keskikesän yötön yö.
Anna Sirén / Yle

Kesää on näköjään vielä jäljellä. Alkukesän hyvien muistojen koppa pursuilee jo. Uimavedet ovat olleet lämpimiä niin isoissa kuin pienissäkin järvissä. Lummene-järvellä näin parin metrin etäisyydeltä rantaan tulleen joutsenperheen. Vanhemmat ja viisi poikasta mustikoita syömässä! Tästä tapaamisesta olisi jo Asko Hauta-Ahokin ollut kateellinen.

Sykähdyttävää on ollut katsoa,kun nuorin lapsenlapseni pärskii innokkaasti vedessä ja on jo oppinut pysymään pinnalla.

Lummene-järvellä näin parin metrin etäisyydeltä rantaan tulleen joutsenperheen. Vanhemmat ja viisi poikasta mustikoita syömässä!

Kesän huippuhetkiin kuului Sysmän Suvisoitto. Kalevi Aho jää minulle etäiseksi, mutta muuten kirkkokonsertti lämmitti. Nuoret sellistit ja Piia Komsin laulu - siitä ei mitään puutu.

Sysmässä tähytään tulevaisuuteen. Satamatyö näyttää hienolta ja vaikka aikoinaan luultiin, ettei Päijätsalon tontteja kuunaan ja päivänä saada myydyksi, nyt puut ja pensaat verhoavat valmiina olevaa liki sadan rakennuksen loma-asuntokylää, jota vilkaisulla ei edes kunnolla näy. Lisääkin maisemaan mahtuisi.

Vaikka vietän paljon aikaa eri jalkapallokenttien laidoilla, ehdin kesäteatteriin Pesäkalliolle. Väinö Weckström Raulina oli niin huiman hyvä, etteivät yleisön kiitokset seisaaltaan taputettuina meinanneet millään loppua.

Lämmin, antoisa ja rauhaisa hetki järjestyi Aila Seppälän galleriassa Lanujen töitä katsellen ja kuulumisia vaihtaen.

Vaikea sanoa, mikä marjareissu tai uusi elämys on ollut kesän paras.

Jospa Lahdessakin löytyisi viisas säätiö takaamaan vaikkapa Radiomuseon toiminnan tuleville sukupolville.

Olin ensi kertaa Pielavedellä Lepikon torpassa, maamme pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen syntymäkodissa. Hetki oli itkettävä, harras ja aito. Köyhyys ja niukkuus leimaavat tätä museoksi 1966 vihittyä torppaa. Viisas Lepikko säätiö entisöi torpan ja siitä olen syvästi kiitollinen. Jospa Lahdessakin löytyisi viisas säätiö takaamaan vaikkapa Radiomuseon toiminnan tuleville sukupolville.

Ai että, oisko mitään murhetta näin hehkeänä kesänä?

Kyllä sellaiseksi nousee koulun alku. Pikku-Emmi aloittaa koulun - tai hän ei mene kouluun, vaan parakkiin. Launeen parakkikylä muistuttaa erehdyttävästi takavuosien Mustamäen toria. Liekö tekninen virasto käynyt opintomatkalla?

Pirkko Päivinen

Mitkä kesäiset elämykset ovat sykähdyttäneet sinua?