Maitojätti pyysi anteeksi

Uusiseelantilaisen Fonterran tuotteista on löytynyt bakteeria, joka saattaa aiheuttaa vaarallista botulismia. Fonterra on maailman suurimpia meijerituotteiden valmistajia ja skandaali uhkaa Uuden-Seelannin mainetta turvallisen ruoan viejänä.

Ulkomaat
Maitojauhepurkki ja tuttipullo
Epa / David Crosling

Uusiseelantilainen suuryritys on pyytänyt anteeksi pilaantuneista maitotuotteista aiheutunutta huolta.

Fonterran toimitusjohtaja Theo Spierings esitti anteeksipyynnön, kun yhtiön vauvoille tarkoitetuista tuotteista oli löydetty bakteeria, joka saattaa aiheuttaa erittäin vaarallista botulismia. Botulismi on vakava myrkytys, joka aiheutuu yleensä saastuneesta ravinnosta.

Bakteerin saastuttamia tuote-eriä on viety Kiinan lisäksi muun muassa Kaakkois-Aasiaan. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan olisi sairastunut tuotteista botulismiin. Sairastumisriskin takia Kiina ja Venäjä ovat keskeyttäneet joidenkin uusiseelantilaisten maitotuotteiden, kuten maitojauheen tuonnin.

Fonterra tiedotti lauantaina, että satoja tonneja sen toimittamia tuotteita saattaa olla saastunut botulismia mahdollisesti aiheuttavasta bakteerista.

Fonterran toimitusjohtaja Theo Spierings pahoitteli pienten lasten vanhemmille aiheutunutta huolta Pekingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi yhtiön tekevän kaikkensa ongelman ratkaisemiseksi yhdessä viranomaisten kanssa.

Uuden-Seelannin pääministeri John Key on arvostellut Fonterraa. Pääministerin mukaan yhtiön olisi pitänyt herätä botulismiriskiin paljon aikaisemmin. Ensimmäiset merkit ongelmista havaittiin viime maaliskuussa.

Fonterra on maailman suurimpia maitotuotteiden viejiä. Sen merkitys Uuden-Seelannin taloudelle on merkittävä.

Kiinaan ulkomailta tuoduista maitotuotteista lähes 80 prosenttia tulee Uudesta-Seelannista. Uusiseelantilaiset maitotuotteet ovat suosittuja Kiinassa, koska niitä on pidetty turvallisina.

Lähteet: AP