1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi Pojat-sukupolvi kypsyy Hämeenlinnassa

Paavo Rintalan 1940-luvun alun sodanaikaista elämää kuvaava teos Pojat nähdään syyskuussa Hämeenlinnan teatterissa. Dramaattinen aihe saa lisäsävyä Jarkko Martikaisen säveltämästä ja sanoittamasta musiikista.

Kotimaan uutiset
Hämeenlinnan Teatterista Pyry Nikkilä, Katariina Kuisma-Syrjä ja Snoopi Siren.
Anne Karppinen / Yle

Ohjaaja Snoopi Siren on kantanut Paavo Rintalan vuonna 1958 julkaistua Pojat-teosta mielessään vuosikymmenen. Isättömyyden teema on yksi ohjaajaa kiinnostavista lempiteemoista. Nyt sen toteuttaminen on koittanut. Ensi-iltaan Pojat tulee Hämeenlinnan teatterissa syyskuun 12. päivä.

- Tässä on kadotettu lapsuus. Itse samaistun tähän omien vanhempien eron kautta. Olin silloin viisivuotias. Rintalan tarinassa pojat elävät isättömyyden tilassa. Isät ovat joko rintamalla tai kuolleet. Isän roolimallia haetaan jostain olemassa olevasta maailmasta.

Rintalan tarinassa miehistä samaistumismallia haetaan 1940-luvun alun Oulussa saksalaisista alppijääkäreistä. Pojat vaanivat heidän rakkausseikkailujaan, kilvoittelevat suosiosta, käyvät kauppaa… Sota-ajan lasten maailmassa hämärtyy raja leikin ja todellisuuden välillä.

Tulevaisuuden nimet lavalla

Mikko Niskasen esikoisohjaus vuonna 1962 nosti esille Jakea esittäneen Vesa-Matti Loirin. Loiri saikin esikoisroolistaan Jussi-patsaan.

Kuvaa junan perässä roikkuvasta itkevästä Jakesta on vaikea karistaa mielestään Sireninkään. Niskaseen hän tunteekin hengenheimolaisuutta juuri siinä, että nimirooleissa on tuoreita kasvoja. Jaken kenkiin hän sovittaa teatterikorkeakoulussa opiskelevan Pyry Nikkilän.

- En ole Niskasen elokuvaa nähnyt, enkä aio sitä katsoa ainakaan ennen ensi-iltaa. Haluan löytää omat sävyni esittämäni nuoren pojan maailmaan, jossa esimerkiksi suklaa on valtavan suuri asia, Nikkilä naurahtaa harjoitusten lomassa.

Pojat on musiikkiteatteria

Pojat on tarinana dramaattinen ja järkyttävä, toisaalta myös hauska ja ilkikurinen – kuten kasvavien poikien maailma on. Siren on halunnut jatkaa Rintalan kieltä ja kerrontaa musiikin avulla. YUP-yhtyeestä tuttu sanataituri Jarkko Martikainen saikin ohjaajalta tehtäväkseen tuoda musiikilla anarkiaa ja punkkia näyttämölle.

- Lasten maailmaan kuuluu äärimmäinen vastakkaisuus, suuret tunteet. Ilon ja surun leikkaukset ovat lisäksi hurjan nopeita. Siinä on samaan aikaan jotain traagista ja koomista.

Pojissa sodan ympäröimässä maailmassa lapset leikkivät sotaa iloisesti ja nauraen, mikä puhuttelee Sireniä syvästi. Lapsen työ on leikkiä oli sitten sota tai ei, muistuttaa Siren.

Teoksen teemat ovat raskaita ja synkkiäkin. Hengittävän kokonaisuuden aikaan saaminen vaatii elämää ja energiaa, dynaamisuutta.

- Teoksen loppu on vain niin lohduton, että se vaatii sen.

Niskasen maineikas filmatisointi jäi tämän lohduttomuuden takia vajaaksi, sillä romaani vie pidemmälle kuin mihin elokuva ylsi. Siren vie työryhmänsä ja yleisön loppuun saakka.

- Päätin ottaa työni lähtökohdaksi romaanin, en siis elokuvaa.

Poikien rooleissa nähdään Pyry Nikkilä, Eppu Pastinen, Jyri Ojansivu, Lauri Kukkonen ja Mikko Töyssy. Ensi-ilta on Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä 12. syyskuuta.

Lue seuraavaksi