Pahamaineiset lähiöt: Moskovan Goljanovon kaduilla ei kannata liikkua öisin

Moskovan reunamilla sijaitseva Goljanovon kaupunginosa on suurimmalle osalle moskovalaisistakin tuntematon paikka, jonne he eivät koskaan eksy. Toimittaja Erkka Mikkonen vietti lauantai-illan ryöstöistä ja katuväkivallasta tunnetussa lähiössä Moskovan reunamilla.

Ajankohtainen kakkonen
Moskovan päälinja-autoasema

Matkalla Goljanovoa kohti pulssini lyö tiheämmin. Tunteeni ovat ristiriitaiset. Olen asunut jo vuosia Venäjällä, enkä ole koskaan joutunut väkivallan uhriksi.

Toisaalta tiedän, että kamera herättää ihmisten kiinnostuksen. Kesälauantaisen illan pimetessä kaduilla harhailevien humalaisten tai narkomaanien uteliaisuus saattaa helposti vaihtua aggressioksi.

Juri Goljanovossa moskovassa
- Joko sinä lyöt ensin tai sinua lyödään, tiivistää Juri pelin hengen Goljanovon lähiössäYle

Paikallinen kameramiehemme on nostanut kaulassaan roikkuvan kultaisen ristin paitansa päälle. Mietin, suojeleeko se meitä rikollisilta vai päinvastoin saattaako se meidät ongelmiin Pohjois-Kaukasiasta ja Keski-Aasiasta muuttaneiden islamilaisten vierastyöläisten kanssa.

Vilkaisen vielä muistiinpanojani ja silmäni osuvat kaupunginosan suosituimpiin rikostyyppeihin: katuryöstöt, katuväkivalta ja taskuvarkaudet.

Vaarallinen ja syrjäinen paikka ei vedä puoleensa

Moskovassa ei ole yhtä pahamaineista lähiötä ylitse muiden, vaan monilla kaupungin reunoilla sijaitsevilla asuinalueilla on vaarallisina pidettyjä kortteleita. Goljanovo on kuitenkin epäilemättä yhtä Moskovan vaarallisinta seutua.

Sammunut Goljanovossa Moskovassa
Päihteet ja syrjäytyneet lyövät leimansa Goljanovon katukuvaanYle

Se keikkuu vuodesta toiseen poliisin rikostilastojen kärkitiloilla. Kaksi vuotta sitten suuri moskovalainen kiinteistövälitysfirma listasi sen kaupungin vaarallisimmaksi lähiöksi. Alue on myös kuuluisa rikollisliigastaan, joka kuuluu Venäjän vanhimpien joukkoon.

Kysellessäni paikallisilta tuttaviltani Goljanovosta, vain harva tiesi syrjäisen kaupunginosan olemassaolosta saati, että olisi koskaan käynyt siellä. Moskovan koillisrajalla metrolinjan päässä sijaitseva Goljanovo onkin suurimmalle osalle moskovalaisista terra incognita, tuntematon paikka, jonne he eivät koskaan eksy elämässään.

Ulkopuolisia houkuttelee paikalle vain Goljanovossa sijaitseva Moskovan päälinja-autoasema. Poliisin mukaan juuri siinä piilee syy kaupunginosan levottomuuteen.

Riitelevät miehet Goljanovossa Moskovassa
Goljanovossa sijaitseva Moskovan päälinja-autoasema on kaupunginosan levottomuuden lähteitä. Sanaharkka käynnissä.Yle

Goljanovo on monelle eripuolilta Venäjää ja entisiä neuvostotasavaltoja saapuville portti Moskovaan. Samalla asema kerää magneetin tavoin taskuvarkaita ja muita rikollisia.

Ränsistynyt tehdasalue houkuttelee seikkailijoita

Saapuessamme Goljanovoon lähdemme aluksi kuvaamaan viereisen teollisuusalueen värikkäiksi maalattuja voimalaitoksia. Kaloshinon tehdasalue on yksi Moskovan suurimmista.

Viinipunainen Lada kaartaa viereemme ja kohtaamme ensimmäisen paikallisen asukkaan, keski-iän ylittäneen venäläismiehen sinisissä haalareissa. Hän on umpikännissä. Estelyistä huolimatta mies istuutuu pian uudestaan auton rattiin. Seuraan, kuinka hän ottaa hörpyn vodkapullostaan ja köröttelee pois paikalta.

Kaloshinon ränsistynyt teollisuusalue Goljanovossa Moskovassa
Kaloshinon ränsistynyt teollisuusalueYle

Alueella sijaitsee myös valtava neuvostoaikainen maanalainen laboratorio. Huippusalainen tehdas valmisti aikoinaan ydinkärkiin liittyvää teknologiaa. Kun hylätyn laboratorion sähköt katkaistiin rästimaksujen takia 1990-luvun puolivälissä, pohjavettä pumppaava järjestelmä lopetti toimintansa ja tila täyttyi vedellä.

Nykyään vartioituun laboratorioon pyrkivät ”diggerit” eli hylättyjä maanalaisia rakennelmia kiertävät urbaanit löytöretkeilijät. Vanhojen tehdasrakennusten lisäksi adrenaliinia janoavan joukon suosikkikohteita ovat viemärit ja metrotunnelit.

Ongelmat vierastyöläisten kanssa kärjistyvät

Goljanovo liitettiin Moskovaan 1960-luvulla, ja heti sen jälkeen alkoi alueen massiivinen asuttaminen. Nykyään alueella asuu noin 160 000 ihmistä, joista suuri osa ei ole etnisesti venäläisiä.

Jusuf Goljanovossa Moskovassa
Ulkomaalaistaustaiset asukkaat kärsivät yleisesti rasismista. –Täällä on niin hyviä kuin pahojakin ihmisiä, sanoo JusufYle

Ulkomaalaistaustaisten asukkaiden suuri määrä selittyy lähellä sijainneesta Tsherkizovskin torista. Valtava 200 hehtaarin kokoinen tori suljettiin neljä vuotta sitten. Venäjän maahanmuuttoviranomaisten arvion mukaan torilla työskenteli arviolta noin satatuhatta ihmistä. Se oli liikevaihdoltaan Moskovan ja samalla koko Euroopan puoleisen Venäjän suurin vaatteiden ja asusteiden vähittäismyyntikeskus.

Goljanovon rikollisuudesta puhuttaessa esiin nousee aina ulkomaalaistaustaisten suuri määrä. Moskovan syyttäjänviraston mukaan ennen kaikkea entisistä neuvostotasavalloista tulleiden rikostentekijöiden määrä on suuressa kasvussa. Virasto kertoo, että tänä vuonna Moskovassa tehdyistä rikoksista noin 40 prosenttia on maahanmuuttajien tekemiä.

Erityisesti törkeiden ja erittäin törkeiden rikosten määrä on lisääntynyt.

Kasakoita torilla Moskovassa
Kasakkajärjestöt partioivat ja valvovat järjestystä monilla Moskovan toreilla. Kasakat ovat kokoamassa Goljanovoon omaa järjestöä.Yle

Samaan aikaan myös Moskovaan ja muualle Venäjälle tulevien vierastyöläisten määrä jatkaa kasvamistaan. Venäjän maahanmuuttoviraston mukaan maassa on yli kymmenen miljoonaa vierastyöläistä, joista liki puolet työskentelee ilman työlupaa.

Venäjä on tiukentamassa otteitaan laitonta työvoimaa vastaan. Viranomaiset pystyttivät elokuun alussa Goljanovoon Venäjän ensimmäisen telttaleirin maasta karkotusta odottaville laittomille maahanmuuttajille. Taistelu luvattomia siirtolaisia vastaan lisää myös rasismia ja ennakkoluuloja, jotka purkautuvat väkivaltana ja rikollisuutena.

Goljanovo saattaa vielä olla yleistä käsitystä parempi paikka elää, mutta jos kaikki jatkuu entiseen tapaan, voi lähiön todellisuus olla pian sen mainetta karumpi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.