Opiskelijalla tarttuva keuhkotuberkuloosi Lappeenrannassa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijalla on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi. Yliopistolla on noin 40 tartunnalle altistunutta

Lappeenrannassa kauppatieteitä opiskelevalla opiskelijalla on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on aloittanut kartoittamisen, kuinka moni on altistunut tartunnalle. Tämän hetkisen tiedon mukaan tuberkuloosille on altistunut tammikuun alusta kesäkuun 18. päivään asti noin 40 muuta henkilöä. Asiasta on tiedotettu yliopiston opiskelijoita, opettajia ja henkilökuntaa.

Eksoten tiedotteen mukaan keuhkotuberkuloosin tärkein oire on yli kolme viikkoa kestävä yskä, johon voi liittyä limaisuutta. Lisäksi voi esiintyä väsymystä, ruokahaluttomuutta, laihtumista, yöhikoilua, hengenahdistusta, kuumeilua ja veriyskää. Muiden elinten tuberkuloosissa voi olla osittain samoja yleisoireita, ja kyseisen elimen ja sen toimintaan liittyviä oireita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 300 uutta tuberkuloositapausta. Tapauksista alle kymmenen on alle 18-vuotiailla. Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä.

Tuberkuloosi tarttuu hengitysilmasta. Ilmaan tuberkuloosibakteerit päätyvät keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön yskiessä, aivastellessa tai puhuessa. Tartunta voi tapahtua, jos oleskelee pitkään samassa tilassa kuin tarttuvan tartunnan saanut. Lyhytkestoiseen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Kolmannes samassa taloudessa sairastuneen kanssa asuvista saa tartunnan. Tartunnan saaneista joka kymmenes sairastuu tuberkuloosiin myöhemmin elämänsä aikana ja heistä puolet sairastuu tartuttavaan tautiin.