Pajalan päiväkotilaisille suomen- ja meänkieltä

Pohjois-Ruotsin Pajalassa sijaitseva Lillskogens förskola tarjoaa 3 - 5 -vuotiaille lapsille mahdollisuuden oppia suomen- ja meänkieltä. Ensi viikolla avautuva osasto on osoittautunut niin suosituksi, että kaikkia halukkaita ei voitu ottaa vastaan.

Kotimaa
Lillskogens förskola
Jaana Fjordell

Pohjois-Ruotsin Pajalassa avataan ensi viikolla kolmea kieltä käyttävä päiväkotiosasto. Pajalan esikoulupäällikkö Jaana Fjordell kertoo, että 3 - 5 vuotiaille tarkoitetulla osastolla puhutaan ruotsia, suomea ja meänkieltä. Alunperin osastoon oli tarkoitus ottaa myös 1- ja 2-vuotiaat, mutta lasten määrää oli rajoitettava suuren kysynnän vuoksi. Fjordellin mukaan on kuitenkin mahdollista, että vuoden kuluttua myös pienemmät lapset pääsevät kieliosastolle. Fjordell sanoo, että kieliosaston suuri kysyntä johtuu osin siitä, että kaivos on houkutellut paikkakunnalle suomen- ja meänkielisisiä paluumuuttajia.

- Varmasti se on osaksi vaikuttanut. Lisäksi vaikuttaa tietoisuus kielen tärkeydestä. Se on hyvä itsetunnon vahvistaja ja sillä saavutetaan positiivinen identiteetti. Lisäksi Pajalan kunta on hallintoalue suomen- ja meänkielelle. Me näemme, että molemmat kielet tarvitsevat tukea ja kielet tukevat toisiaan positiivisesti.

Fjordell korostaa, että kieliryhmässä lapsia ymmärretään ja kieltä opitaan kaikissa tilanteissa.

- Ajatuksena on myös se, että on yksi aikuinen ja yksi kieli. Kielten oppiminen tulee luonnollisesti kaikissa tilanteissa. Lasten tuottamaa kieltä ymmärretään. Opetus on myös opetussuunnitelman mukaista, Fjordell sanoo.