1. yle.fi
  2. Uutiset

Torniosta Trinidadiin veneellä

Vuoden valtamerillä purjehtinut Ylinivan perhe on palannut pari viikkoa sitten kotisatamaan Tornioon. Opettajapariskunta Marika ja Markku Yliniva toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja purjehti perheen kahden lapsen kanssa Etelä-Amerikkaan Trinidadiin ja takaisin.

Kotimaan uutiset
Torniolainen Ylinivan perhe purjehti maailmalla vuoden verran. Kotisatamaan perhe palasi tänä kesänä.
Jari Vesa / Yle

Atlantin ylittävä perhepurjehdus alkoi Leton satamasta kesäkuussa 2012. Matka jatkui Kielin kanavan kautta Pohjanmerelle ja Biskajan lahden yli Portugaliin. Sieltä perhe purjehti Kanarian saaren kautta Barbadokselle, Länsi-Intian saarille ja Trinidadiin. Matkasuunnitelmasta ei juuri poikettu.

- Omia reittejä ei hirveästi pystynyt suunnittelemaan hurrikaanien, merivirtojen ja sen sellaisten takia. Oli aika selkeää, että sieltä oli lähdettävä ennen kesää, jolloin hurrikaanikausi alkaa, Markku Yliniva kertoo.

Koko perhe matkassa

Vuoden kestävälle purjehdukselle lähtivät isä Markku, äiti Marika sekä perheen lapset 2-vuotias Suvi ja 4-vuotias Aatos. Äiti Marika kertoo, että matka sujui pienten lasten kanssa yllättävän hyvin

- Oikeastaan tosi hyvin. Pelkäsin etukäteen, että voisi tulla jotakin ongelmia. Nämähän on niin sopeutuvaisia, että he taisivat olla ainoita miehistön jäseniä, jotka eivät Atlantillakaan kyselleet, koska ollaan perillä, Marika nauraa.

- Veneestä tippui paluumatkalla yksi vaijeri alas ja kanaalissa veneeseen alkoi tulla vettä sisään.

Markku Yliniva

Valmistautuminen vei aikaa

Matkan valmistelut alkoivat paria vuotta aikaisemmin. Pariskunnan piti hoitaa talousasiansa kuntoon, hankkia vene, varustaa se, tehdä reittisuunitelma mutta valmistautua reissuun myös henkisesti. Ilman sattumuksia ei pitkästä pujehduksesta kuitenkaan selvitty.

- Peräsimen tuki eli keki meinasi irrota ja sitä sitten huollettiin keskellä Atlanttia valaiden seassa, Markku kuvailee.

- Lisäksi veneestä tippui paluumatkalla yksi vaijeri alas ja kanaalissa veneeseen alkoi tulla vettä sisään. Kova paikka oli myös tieto siitä, että olemme tippuneet Suomen sosiaaliturvan ulkopuolelle, perheen isä listaa.

Ylinivojen mukaan reissu oli kaikin puolin antoisa, mutta kotiinpaluukin tuntui hienolta.

- Se tuntui hyvältä. Oli liikuttavaa, että meitä oli Leton satamassa vastassa niin paljon väkeä.

Lue lisää perheen matkastatästä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi