Hyppää sisältöön

Laboratoriopihvi maistui hieman puisevalta - "mehukkuus puuttui"

Lontoossa esiteltiin ja maistettiin maailman ensimmäistä laboratoriossa kasvatettua pihviä. Tutkijat uskovat keinolihan voivan mullistaa ruoantuotantoa.

Pieni pihvi paistinpannussa

Maailman ensimmäinen keinolihahampurilainen on paljastettu ja syöty lehdistön läsnäollessa Lontoossa.

140 grammaa painanut ja yli 250 000 euroa maksanut pihvi oli valmistettu lehmän soluista laboratoriossa. Tutkijoiden mukaan menetelmä saattaa olla tulevaisuudessa mullistava, koska keinolihaan tarvitaan hyvin vähän tuotantoeläimiä.

Ruoka-asiantuntijat Hanni Ruetzler ja Josh Schonwald arvioivat pihvin maun. Itävaltalaisen Ruetzlerin mukaan laboratoriopihvin maku oli lähellä lihaa, mutta mehukkuus puuttui. Tutkija olisi myös odottanut pihvin koostumuksen olevan pehmeämpi. Pihvin kiinteyttä Ruetzler sen sijaan kehui.

Ruokakirjailija Josh Schonwald arvioi pihvin tuntuneen suussa aivan lihalta. Hän jäi kuitenkin kaipaamaan rasvaa. Maku oli erilainen, mutta hampurilaisen puraisu tuntui samalta kuin tavallisen purilaisenkin syöminen, hän totesi.

Keinolihahampurilaisen kehittäneen ryhmän vetäjä professori Mark Post Maastrichtin yliopistosta uskoo, että keinolihalla voitaisiin korvata miljoonien ihmisten lihankulutus.

Kasvava lihantuotanto rasittaa ympäristöä ja sen pelätään kiihdyttävän ilmastonmuutosta.