Hyppää sisältöön

Metsästäjän on päivitettävä osaamisensa

Maakunnassa parhaillaan pyörivät metsästäjäkurssit ovat erittäin suosittuja, esimerkiksi Joensuussa joka ikinen pulpetti on täyttynyt. Kurssien sisältö uusiutuu vuosittain, muun muassa aseiden patruunarajoitukset ovat muuttuneet vuoden takaisesta.

Hirvenmetsästäjät voivat vielä hetken pukeutua kirjavasti. Vuoden 2014 puolella vaatetuksen on oltava oranssi tai puna-oranssi. Kuva: Minna Heikura / Yle

Hirvenmetsästyksessä puolestaan vanha punainen vaatetus on vaihdettava ensi helmikuuhun mennessä oranssiksi tai puna-oranssiksi.

- Kun vaate kastuu, punainen väri ei näy, ja varsinkin kun tulee vähänkin hämärää. Tähän on menty ihan turvallisuussyistä, sanoo Joensuun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Urjanheimo.

Pitää muistaa aina katsoa, että varmasti tekee oikein, ettei vain tee, kuinka on aikaisemmin tehty.

Matti Urjanheimo

Kun on kerran käynyt metsästäjäkurssin, se ei takaa iänikuista tietoa ja taitoa itse toimintaan. Metsästäjän on itse pidettävä huolta siitä, että pysyy kärryillä muutoksien myllerryksessä.

- Nimenomaan, pitää muistaa aina katsoa, että varmasti tekee oikein, ettei vain tee, kuinka on aikaisemmin tehty. Minulle on tullut eteen 60 - 70- luvuilla ollut määräys, ettei pelloille saa muun muassa metsäkanalintua ampua, vaikkei se minun aikana ole ollut kertaakaan voimassa. Vieläkin tulee näitä väitteitä.

Metsästäjäkurssien ikähaarukka vaihtelee 7-65- vuoden välillä. Matti Urjanheimon eteen tähän mennessä nuorin tutkinnon suorittanut oli 8-vuotias, hän teki tutkinnossa aikanaan kuusi virhettä sallitun rajan ollessa kahdeksan.