Koulurakennuksiin uponnut miljoonia Keski-Suomessa

Useissa Keski-Suomen kunnissa kunnostetaan kouluja pian alkavaa lukukautta varten. Esimerkiksi Pihtiputaalle on rakennettu kokonaan uusi koulu. Jyväskylässä kouluihin on investoitu ennätyksellisen paljon: neljän vuoden aikana koulut ovat nielleet 100 miljoonaa euroa.

Jyväskylä
Kolme remonttimiestä työskentelee Puistokadun koulussa.
Yle / Jani Ilola

101 vuotta vanha Puistokoulu pantiin Jyväskylässä kesän alussa täysremonttiin. Puisessa suojelukohteessa on kärsitty sisäilmaongelmista jo pitkään. Reilut viisi miljoonaa euroa maksava peruskorjaus vie vuoden.

- Wivi Lönnin suunnittelema rakennus korjataan entiseen muotoonsa. Esimerkiksi lastulevyt korvataan puolipaneeleilla. Samalla pidetään kuitenkin huolta modernista teknologiasta eli kouluun tulee uutta teknologiaa. Kolmas seikka on tämä piha, joka myllerretään ja tehdään kokonaan uusiksi, luettelee Puistokoulun rehtori Markku Suortamo.

Jyväskylässä isoimmat investoinnit tehty

Jyväskylässä on rakennettu ja remontoitu kouluja viime vuosina urakalla. Kolme uutta koulua on valmistumassa, Mankolaan, Huhtasuolle ja Liinalammelle. Lisäksi kahdeksaa koulua remontoidaan.

- Viimeisen neljän vuoden aikana kouluhankkeisiin on investoitu 100 miljoonaa euroa. Isoimmat hankkeet ovat olleet Palokan ja Vaajakosken koulukeskusten rakentaminen, arvioi Jyväskylän kaupungin kiinteistöjohtaja Esko Eriksson.

Lähivuosille ei suuria investointeja ole luvassa.

- Isoimmat investoinnit koulurakennuksiin on nyt tehty, ja koulut ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, Eriksson kertoo.

Korjaukset usein myöhässä

Tyypillisesti kouluihin tehdään kesän aikana huoltotoimenpiteitä ja pieniä korjauksia. Suurempiin korjaustöihin aletaan vasta, kun on pakko.

- Tiloja korjataan jälkijättöisesti, vaikka huoltotöitä pitäisi tehdä etupainotteisesti. Toivoisin myös, että valtio osallistuisi paremmin koulurakentamisen kustannuksiin, toteaa Laukaan koulutoimenjohtaja Juha Tolonen.

Valtion rahoitusapua on Keski-Suomessa saatu keskimäärin yhdelle kohteelle vuosittain. Tänä vuonna vuorossa on Viitasaari, jonka koulukeskusremonttiin valtio antaa miljoonan euron avustuksen jälkikäteen.

Suurin remonttien aiheuttaja maakunnassa on huono sisäilma. Jyväskylässä ongelma otetaan tosissaan.

- Meillä on sisäilmatyöryhmä, joka käy vaikeimmissa kohteissa. Lisäksi noudatamme terve talo -kriteeitä, jotka ovat valtakunnallisia suosituksia. Näin halutaan varmistaa, että työ tehdään siten, että talosta tulee terve olipa kyseessä uudiskohde tai peruskorjaus, painottaa Esko Eriksson.

Koulut alkavat Keski-Suomessa tällä ja ensi viikolla. Ensimmäisen luokan aloittaa maakunnassa 3200 lasta.