Hyppää sisältöön

Miellyttävä mielikuva voi tehdä melusta siedettävää

Sama ääni saattaa kuulostaa toisten mielestä kodikkaalta ja aiheuttaa toisissa inhon väristyksiä. Sen lisäksi, että kova meteli koettelee korvia, se lisää sydäninfarktiriskiä ja kohottaa verenpainetta. Stressitasoa saa laskettua jo puolen tunnin metsäkävelyllä.

Kesäloman jälkeen moni palaa mökiltä kaupungin sykkeeseen ja huomaa reagoivansa voimakkaasti ympäristön ääniin. Liikenteen ja katutöiden melske saattaa jopa kirvoittaa tuskanhien otsalle.

- Ihminen on evoluution kuluessa tottunut luonnon ääniin. Meidän koko elimistömme on tottunut reagoimaan niihin. Sitten taas kaupungin äänet ovat melko nuoria ilmiöitä ihmisen kehityshistoriassa, perustelee psykologi Irma Heiskanen.

Vaikka kaupungissa asuva tottuu ääniin vähitellen, voi muutaman viikon mökkireissu saada kehon reagoimaan teräviin ääniin aiempaa voimakkaammin.

Ihminen on evoluution kuluessa tottunut luonnon ääniin. Kaupungin äänet ovat taas melko nuoria ilmiöitä ihmisen kehityshistoriassa.

Irma Heiskanen

- Useimmille luonnon äänet, kuten metsän humina, laineiden liplatus ja lintujen laulu ovat miellyttävää äänimaisemaa. Kovat äänet antavat elimistölle hälytyksen, että nyt on vaara uhkaamassa.

Melun vaikutus on kuitenkin subjektiivinen. Toiset ovat meluherkempiä kuin muut.

- Terveydentila vaikuttaa: onko valvonut paljon, onko krooninen sairaus tai päänsärkyä, listaa Heiskanen.

Melu vaikuttaa voimakkaammin myös silloin, jos yritämme ratkaista keskittymistä vaativia ongelmia.

Toisaalta sama ääni voi aiheuttaa eri ihmisissä erilaisen reaktion. Elinympäristömme ja kokemuksemme muokkaavat sitä, millaisia mielikuvia ja tunteita eri äänet meissä herättävät.

- Miellyttävään äänimaisemaan voi vaikka kuulua tutun junaradan ääni, mikä koetaan kodikkaana. Jos junalla taas matkustaa joka päivä töihin, siitä tulee ihan erilainen fiilis. 

Metsässä mieli ja korva lepäävät

Sen lisäksi, että meteli koettelee korvia, se voi aiheuttaa ärtymystä ja heikentää unen laatua.

- Kova melu lisää sydäninfarktiriskiä ja kohottaa verenpainetta. On myös viitteitä siitä, että se voisi puhkaista jopa diabeteksen tai astman stressihormonien kohoamisen kautta, Heiskanen kertoo.

Saksassa on tehty 17 vuotta kestänyt tutkimus, jossa liikenteen äänien stressaavuus onnistuttiin todentamaan.

On myös viitteitä siitä, että melu voisi puhkaista jopa diabeteksen tai astman stressihormonien kohoamisen kautta.

Irma Heiskanen

- Heillä, jotka asuivat vilkkaan liikenteen alueella ja makuuhuone oli liikenteen puolella, erittyi yöllä enemmän stressihormoneja.

Jos tiedossa on häiritsevää melua aiheuttava tietyö, Heiskanen kehottaisi ensisijaisesti hakeutumaan muualle metelin ajaksi. Jos siirtyminen ei ole mahdollista myös korvatulpat tai metelin peittävä miellyttävä musiikki voi helpottaa oloa. Stressitasoa saa laskettua jo pienellä metsäkävelyllä.

- Jo parikymmentä minuuttia metsässä alentaa verenpainetta. Eli eiköhän vajaan puolentunnin sisällä ala ensimmäiset vaikutukset jo näkyä, psykologi arvioi.

.
.