Uskonnottomien juhlien suosio kasvaa

Maan ainoan uskonnottomia juhlaseremonioita järjestävän yrityksen palveluiden suosio on moninkertaistunut. Uskonnottomia häitä ja nimiäisiä järjestävät jopa kirkkoon kuuluvat.

Kotimaa
Miehen ja naisen kädet päällekkäin kukkakimpun päällä. Sormissa vihkisormukset.
Brand X Pictures

Yhä useampi suomalainen viettää elämänsä suurimmat juhlaseremoniat kuulematta papin aamenta, tai viittauksia Raamattuun ja jumalaan. Vaikka toinen esimerkiksi hääparista kuuluisikin kirkkoon, kirkkohäät eivät silti ole itsestäänselvyys.

- Aikaisemmin oli aina selvää, että konservatiivinen kanta voittaa. Enää se ei ole enää niin selvää, sanoo uskonnottomia seremonioita järjestävän Pro Seremoniat Oy:n toimitusjohtaja Anneli Aurajärvi-Karjalainen.

Pro Seremoniat Oy:n ovat perustaneet Vapaa-ajattelijainliiton ja Suomen humanistiliiton kaltaiset yhdistykset. Kun yritys aloitti toimintansa vuonna 1999, palveluita kyseltiin muutamiin kymmeniin juhliin vuodessa. Tätä nykyä voittoa tavoittelematon yritys lähettää vuodessa juhlapuhujia muutamaan sataan hääjuhlaan, hautajaisiin tai nimenantotilaisuuteen.

Lisäksi yli tuhanteen juhlaan tilataan yhdistykseltä adressi tai todistus.

- Moni on pettynyt esimerkiksi maistraatilta saatavaan vihkitodistukseen, jota ei edes allekirjoiteta. Tämä meidän todistus on hieman romanttisempi.

Puhujatilauksia myös kirkkoon kuuluvilta

Aurajärvi-Karjalainen kertoo, että joskus myös kirkkoon kuuluvat haluavat järjestää kirkottomia ja uskonnottomia juhlia. Esimerkiksi kirkkoon kuuluvat vanhemmat saattavat haluta lapselleen kristityn kasteen sijaan uskonnottoman nimenantotilaisuuden.

- Me emme kysele omaisten vakaumuksesta, vaan he kertovat joskus näistä itse. Usein selitys on, että omaiselle ei ole tullut mitään tarpeeksi vahvaa syytä erota kirkosta tai hän kuuluu kirkkoon perinteen vuoksi. Mutta kuitenkin ajatus siitä, että se oma juhla vietetään jumalanpalveluskaavalla, tuntuu vieraalta, Aurajärvi-Karjalainen kertoo.

Uskonnottomia juhlia järjestävät ennen kaikkea pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret aikuiset, jotka miettivät omia häitään tai nimenantojuhlaa lapselleen.

- Perheenperustamisikäisten joukossa uskonnottomuus alkaa olla jo tavallista.

Sen sijaan uskonnottomia hautajaisia halutaan ylivoimaisesti vähiten.

- Se on ymmärrettävää. Vainaja kun ei ole enää itse kertomassa minkälaisen seremonian hän haluaisi.

Eropiikit kirkosta eivät näy juhlien suosiossa

Aurajärvi-Karjalainen uskoo kirkollisten seremonioiden suosion laskevan hitaasti, koska harvalla on kokemusta vaihtoehdosta.

- Se kynnys laskeekin huomattavasti, jos lähipiirissä joku on järjestänyt itse uskonnottomat juhlat.

Piikit kirkosta eroamisissa eivät heti uskonnottomien palveluiden suosion kasvuna. Esimerkiksi Päivä Räsäsen puheen jälkeinen eropiikki ei äkkiseltään lisää uskonnottomien seremonioiden suosiota.

- Harvemmin se elämänkaaren taitekohdan juhla osuu juuri tällaisiin hetkiin. Se (eropiikki) näkyy meidän palveluiden kysynnässä ehkä muutaman vuoden viiveellä. Sen sijaan meidän nettisivujen kävijämäärät ja kirkosta eroamiset korreloivat keskenään.