Sienisato hiipuu kuivassa säässä

Heinäkuun alussa kantarelleja löytyi mukavasti, mutta nyt sienisato on hiipumassa. Vettä pitäisi sataa tasaiseen tahtiin, jotta sienet saisivat parhaan mahdollisen kasvualustan.

luonto
Herkkutatti metsässä
YLE / Kalle Talonen

Keski-Suomen Marttojen Hanni Kuronen on työkseen kolunnut maakunnan sienimetsiä jo parinkymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna ensimmäiset kantarellit hujahtivat koriin ennätysaikaisin eli jo heinäkuun alkupäivinä.

Kyllä sitä sadetta nyt tarvittaisiin, jotta saataisiin hyvä sienisato.

Hanni Kuronen

- Kunnon annoksen sain, mutta nyt ei ole enää löytynyt niin hyvin kuin heinäkuussa, kun on ollut kuivempaa ja lämpimämpää, Kuronen kertoo.

Sieniharrastaja eroaakin tavallisesta suomalaisesta ainakin siinä, että kun muu kansa etsii sääkartoilta auringon kuvia, toivoo innokas sienten ystävä sadetta.

- Kyllä sitä sadetta nyt tarvittaisiin, jotta saataisiin hyvä sienisato, Kuronen tietää.

Kantarelli on aloittelijan kaveri

Kantarellien lisäksi Kurosen kori täyttyy yleensä isohapreroista, suppilovahveroista ja haaparouskuista - ja tietenkin herkkutateista, jotka hänen mukaansa ovat niitä kaikkein halutuimpia sieniä.

Hanni Kuronen kerää metsässä kangasrouskuja.
Hanni Kuronen löysi kangasrouskuja.Yle / Timo Pelkonen

- Niitä ei aina löydy, joten sen mukaan kerätään, mitä löytyy.

Kantarelli on helppo sieni myös aloittelijalle, koska sen tunnistaa kirkkaan keltaisesta väristä. Makukin on hyvä. Valkoisia sieniä sen sijaan usein kehotetaan välttämään, jottei mukaan vahingossa tartu tappavan myrkyllinen valkokärpässieni.

- Kerää niitä sieniä, jotka tunnet ja jos et tunne, niin kuljeta ehjänä kotiin ja tuo vaikka Martoille tunnistettavaksi, Kuronen vinkkaa.

Sienikirja auttaa epätietoista

Kuronen itse tuntee sienen jos toisenkin, mutta pitää silti aina sienikirjaa mukanaan.

Aina löytyy mielenkiintoisia sieniä.

Hanni Kuronen

- Koska niitä on niin paljon, voi aina opiskella uutta ja käyttää tukena sienikirjaa. Aina löytyy mielenkiintoisia sieniä.

Sienikirjan lisäksi metsään kannattaa ottaa mukaan ilmava kori, sieniveitsi ja suti, jolla saa putsattua roskat pois. Huonoja sieniä ei tietenkään kannata kotiin saakka kantaa.

- Melkein kaikki sienet kannattaa halkaista ja tarkastaa, ettei löydy toukan jälkiä, Kuronen muistuttaa.

Korjattu 20.8. kello 9:48 kanttarelli kantarelliksi.