1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pieksämäen flash mobissa tanssiparina oma soitin

Kun sata soittajaa soluttautuu puhallinsoittimiensa kanssa Pieksämäen torille, on yllätys valmis. Rummunpärinä varoittaa, että jotain tapahtuu.

Flash mobissa soittajat tekivät tanssiliikkeitä soittimien kanssa.

Pieksämäen kuukausimarkkinoilla torikansan kasvoille kohosi hämmästyneitä hymyjä, kun ympäriltä alkoi kuulua musiikkia. Suurimmat vaskisoittimet ja rumpu olivat jo nähtävillä torin keskellä, kun ensi tahdit Partaharju Stylestä kuuluivat, mutta yhtäkkiä eri puolilta toria virtasi esiin lisää soittajia.

Ihmiset kerääntyivät soittajien ympärille. Gangnam Style -hitistä tuttu melodia ei saanut yleisöä tanssiin mukaan, mutta soittajat näyttivät, miten soitin paitsi tuottaa ääntä, on mukana tanssikuvioissa. Raikuvat aplodit ja "we want more" -huudahdukset saivat keskittyneet soittajatkin rentoutumaan flash mobin jälkeen.

- Täällä tanssittiin ja kuljettiin yhtä aikaa, onhan tämä erilaista kuin normilavalla esiintyminen, kun siellä ollaan paikoillaan, nauraa Kerttu Hietavala. Hän osallistui flash mobiin muiden Partaharjun musiikkileiriläisten kanssa.

Leiriläiset eivät tunnustaneet liiemmin jännittäneensä tempausta. Hittibiisistä tehtyä sovitusta leiriläiset kehuivat helpoksi oppia, mikä oli tärkeää askelkuvioiden ja tanssiliikkeiden opettelun kannalta.

- Alusta asti se oli tosi siistiä, kertoo Minka Uusi-Kartano.

Flash mob on lupa heittäytyä

Soittajia on puhallinmusiikkileirin mittaan valmennettu heittäytymään, eläytymään ja hyväksymään virheetkin osana oppimista. Muusikoiden psyykkiseen valmentautumiseen perehtynyt Sibelius-Akatemian lehtori Erja Joukamo-Ampuja kertoo, että viimeisen 15 vuoden aikana musiikkioppilaitoksissa on paneuduttu yhä enemmän luovuuden ja tulkinnan osuutta soittajaksi kasvamisessa. Tekniikan ja esiintymistaitojen kartuttaminen kulkevat nykyopetuksessa rinta rinnan.

- Soittamisessa on tietysti instrumenttitekninen osuus, joka pikku hiljaa matkan varrella opitaan. Tulkinta ja persoonan esille tuominen, esiintyminen sekä tietous ja taitous musiikista itsestään ja sen tyylilajeista on se toinen puoli, sanoo Joukamo-Ampuja.

Parannettavaa mielikuvaharjoittelun opettamisessa kuitenkin riittää. Virheiden kammoaminen voi saada soittajan jumiin. Pitää sisäistää, että tärkeää ei ole se, mitä joku muu soittajastaajattelee, vaan se, mikä kumpuaa soittajasta ulospäin. Musiikista syntyy soittajan persoonan ja luovuuden avulla tulkinta, tarina, jota kerrotaan.

Moka on ikäänkuin lahja

- Lakataan pelkäämästä virheitä ja miettimästä sitä suoritusta. Virheiden pelko on tärkeä asia käsitellä ja voittaa, koska silloin uskaltaa ottaa riskejä. Kun uskaltaa tehdä virheitä, myös onnistuu paljon paremmin. Jos varmistelee, ja soittaa varman päälle, se on usein paljon suppeampi se onnistuminen siinä onnistumisen puolella, kuvailee Joukamo-Ampuja.

Muusikot ovat kautta aikain esiintyneet turuilla ja toreilla hyvinkin yllättäen. Flash mobien rantautuminen Suomeen on tuonut esimerkiksi tanssia kauppakeskuksiin ja kuorolaulua vaalimainokseen. Moni flash mob on aatteellinen tai jonkin tapahtuman tai tuotteen asialla.

Pieksämäellä järjestetyn flash mobin ajatus oli tarjota puhallinmusiikkeiriläisille uudenlainen esiintymiskokemus myös askelkuvioiden, laulun ja tanssiliikkeiden myötä, mutta myös houkutella torilta väkeä illan konserttiin.

- Tämä oli hieno tilaisuus oppia esiintymistä. Partaharjun musiikkileirillä on monena vuonna jo opetettu tällaisia luovia muusikon taitoja, ja siellä on opeteltu virheiden tekemistä ja niistä saa jopa aplodit. Moka on ikäänkuin lahja. Tehdään paljon ilman nuotteja ja harjoitellaan poikkeuksellisia tapoja esiintyä.

Idea flash mobin järjestämiseen Pieksämäellä tuli Joukamo-Ampujan tyttäreltä Laura Joukamolta.

- Laura on täällä leirillä vapaa-ajan ohjaajana. Hän on aiemmin opiskeluporukoiden kanssa tehnyt tällaisia flash mobeja, ja totesin, että tämähän sopii hyvin luovien muusikon taitojen harjoitteluun, mitä täällä leirillä on muutenkin käyty läpi.

Laura Joukamo myös sovitti Pieksämäellä kuullun Partaharju Stylen.