Atomipommin uhreja muistetaan Hiroshiman vuosipäivänä

Yhdysvallat pudotti atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin toisen maailmansodan lopussa surmaten yli kaksisataatuhatta ihmistä.

Kotimaa

Hiroshiman muistopäivää vietetään tänään tiistaina eri puolilla maailmaa. Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshimaan 6. elokuuta 1945.

Räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulimyrskyssä kuoli arviolta 70 000 – 80 000 ihmistä. Suunnilleen saman verran menehtyi vammoihinsa tai radioaktiivisuuden aiheuttamiin sairauksiin lähikuukausina. Valtaosa uhreista oli siviileitä – naisia, lapsia, vanhuksia, nuorukaisia.

Kolme vuorokautta myöhemmin, 9. elokuuta vuonna 1945, Yhdysvallat pudotti atomipommin Nagasakiin. Noin 70 000 ihmistä kuoli iskussa tai sen välittömiin seurauksiin.

Atomipommien tarkkaa uhrimäärää ei tiedetä, mutta tapahtumien varjot yltävät yli vuosikymmenten. Hiroshiman ja Nagasakin iskuista selvinneiden keskuudessa esimerkiksi tietyt syövät ovat olleet yleisiä.

Radioaktiivinen laskeuma myös levisi laajoille alueille, ja säteilysairauksien ohella esimerkiksi keskenmenot yleistyivät ja moni lapsi on syntynyt epämuodostuneena.

Kynttilälyhtyjä lasketaan vesille Suomessakin

Atomipommin uhreja muistetaan Suomessakin perinteiseen tapaan tänään tiistaina. Esimerkiksi Turun Hiroshima-tapahtumassa kynttilälyhdyt lähetetään matkaan Aura-sillan kupeessa iltakahdeksalta.

Helsingissä taiteilijoiden rauhanjärjestö PAND pystyttää Narinkkatorille origamiteltan, jossa voi taitella oman rauhankurkensa. Muistojuhlaa vietetään iltayhdeksästä alkaen musiikin säestyksellä, puhein ja kynttilälyhdyin Töölönlahdella.