Professori: "Derjabinin ympärillä riitti liehittelijöitä"

Professori Timo Vihavainen toteaa, että edesmenneellä Juri Derjabinilla oli Suomessa laajat verkostot.

Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen toteaa, että viime viikolla kuolleella Juri Derjabinilla oli Suomessa erittäin hyvät verkostot.

- Mielestäni hän oli varsin vaikutusvaltainen. Luulen, että hän oli yksi vaikutusvaltaisimmista Venäjän (tai Neuvostoliiton) Suomen-lähettiläistä.

Vihavainen toteaa, että Derjabin oli huomattavan paljon tekemisissä suomalaisten poliitikkojen kanssa. Hän myös onnistui vaikuttamaan heihin.

- Luulen, että erittäin paljon. Sehän oli tällaista kissa ja hiiri -leikkiä. Kontaktipinta oli suuri ja aktiivisia oltiin. Suomalaisilla oli sellainen kompleksi, että kuviteltiin hyvin pientenkin kihojen olevan äärimmäisen vaikutusvaltaisia. Tällä perusteella hän sai hyvin paljon liehittelijöitäkin, jotka luulivat vaikuttavansa johonkin.

Professori Timo Vihavainen huomauttaa, ettei Juri Derjabinilla kuitenkaan ollut merkittävää roolia Neuvostoliiton kommunistisessa puolueessa.

- Hänellä ei ollut suurta asemaa. Hän oli asiantuntija, johon luotettiin Venäjällä.

"Pelasi omaa peliään"

Juri Derjabin vaikutti myös kirjoittamalla Suomen ulkopoliittista asemaa käsitelleitä kirjoja nimimerkillä Juri Komissarov. Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen toteaa, että kirjoihin reagoitiin voimakkaasti.

- Koko maa säikähti aina, kun hän kirjoitti jotakin. Aloitettiin hirmuinen kannunvalanta, että mitäköhän Kreml nyt tarkoittaa, vaikka ei Kreml välttämättä tarkoittanut mitään. Derjabin pystyi ilmeisesti pelaamaan omaa peliään.

Miten arvioitte Komissarovin kirjoituksia?

- Ne olivat äärimmäisen yksinkertaistettua Suomen historian tulkintaa, joka oli poliittisesti erittäin tarkoitushakuista. Se meni hämmästyttävän täydestä ja sitä ruvettiin kumartelemaan. Varsinkin journalistit lukivat hyvin tarkkaan, että poikkeaako joku suomalainen tästä Komissarovin tulkinnasta.

Vihavaisen mukaan Derjabin onnistui diplomaattina paremmin kuin useimmat muut.

- Tietyt Neuvostoliiton suurlähettiläät olivat täysiä katastrofeja. Siihen nähden hän oli menestystarina. Hän vei eteenpän Neuvostoliiton asiaa.

Oliko Derjabin Suomen kannalta merkittävä mies?

- Oli ainakin symbolisella tasolla.