Der Spiegel paljastaa yksityiskohtia Yhdysvaltojen ja Saksan vakoiluyhteistyöstä

Saksalainen Der Spiegel -lehti paljastaa uusia yksityiskohtia Saksan ja Yhdysvaltojen vakoiluyhteistyöstä. Virallisesti Saksa odottaa Yhdysvalloilta selvitystä vakoilusta, vaikka Saksa näyttää toimittaneen järjestelmällisesti tietoja Yhdysvaltoihin.

Ulkomaat

Saksan tiedustelupalvelut ovat lähettäneen huomattavia määriä tietoja Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelu NSA:lle, kirjoittaa saksalainen Der Spiegel -lehti. Tietojenvaihto itsessään ei ole uutta. Tietoja vuotanut Edward Snowden sanoi jo aikaisemmin Der Spiegelille, että Saksan ja Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset "makaavat samassa sängyssä".

Nyt tuon ilmaisun merkitys alkaa selvitä. Snowdenin Der Spiegelille vuotamissa tiedoissa mainitaan kaksi keskusta, joihin Yhdysvallat on kerännyt tiedustelutietoja. Toinen näistä keskuksista tiedetään koodilla US-987LA. Saksan ulkomaantiedustelusta vastaava Bundesnachrichtendienst (BND) uskoo, että koodi viittaa Bad Aiblingin tiedustelukeskukseen.

Der Spiegelin mukaan saksalaiskeskus on välittänyt päivittäin Yhdysvaltoihin miljoonia metadatatietoja, eli puhelinnumeroita sekä sähköposti- ja IP-osoitteita. Näiden tietojen kohteet ovat lähinnä Afganistanissa ja Lähi-idässä. Näiden tietojen kerääminen ja välittäminen on laillista.

Virallisesti Saksa odottaa Yhdysvalloilta edelleen selvitystä siitä, onko NSA urkkinut saksalaisten tietoja. BND:n johtaja Gerhard Schindler antoi kuitenkin yllättävän tarkan kuvauksen tilanteesta. Schindlerin mukaan saksalaisiin viittaavia tietoja on annettu yhdysvaltalaisille vain kahdesti. Molemmat tapaukset ovat tapahtuneet viime vuonna.

BND on myöntänyt tiedusteluyhteistyön. Virasto sanoo, että se välittää vain ulkomaisista kohteista kerättyä tietoa Yhdysvaltoihin. BND ei myöskään usko, että NSA keräisi saksalaisten tietoja.

"Samassa sängyssä"

Der Spiegelin mukaan vaikuttaa siltä, että Bad Aiblingiin muodostettiin sekä NSA:n että BND:n edustajista koostuvia ryhmiä, jotka yhdessä vakoilivat muun muassa venäläisten tietoja.

Lisäksi tiedustelupalvelut ovat tehneet yhteistyötä muun muassa tuotekehittelyssä. Der Spiegelin mukaan NSA:n, BND ja Saksan sisäisestä tiedustelusta vastaavan BfV:n edustajat tapasivat vain jokin aika sitten. Tapaamisessa tiedustelupalveluiden edustajat keskustelivat tietokonesovelluksista, joiden avulla tiedustelutietoja kerätään.

Saksalaiset eivät pelkästään pyytäneet neuvoja amerikkalaisilta kollegoiltaan. Der Spiegelin mukaan amerikkalaiset olivat kiinnostuneita kahdesta BND:n ohjelmasta, jotka olivat osittain tehokkaampia kuin amerikkalaisten omat ohjelmat.

Tiedustelupalvelut ovat myös keskustelleet yhdessä uudenlaisesta sovelluksesta, joka mahdollistaisi turvallisuusuhkien tunnistamisen käyttäytymisen perusteella. Käytännössä ohjelman olisi tarkoitus tunnistaa ryhmien ja jopa yksittäisten ihmisten käyttäymismalleja ja niiden muutoksia tietyissä tilanteissa ja tällä perusteella poimia kohteita lähempään tarkasteluun.

Der Spiegelin artikkelista ei ilmene, ideoivatko tiedustelupalveluiden edustajat uutta työkalua vai tähtäsivätkö keskustelut ohjelman kehittämiseen.