"Omaishoitajien tukemisessa paljon parannettavaa"

Suurten ikäluokkien ja hoitajapulan myötä omaishoitajien määrä tulee kasvamaan entisestään. Mutta jos kaikki olisivat laitoshoidon tarpeessa, se olisi vielä kalliimpaa, huomauttaa Oiva-kuntien perusturvalautakunnan puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen.

Kotimaa
Aviomies hoitaa vaimoaan kotinsa makuuhuoneessa.
Arja Lento / Yle

Suomessa on tällä hetkellä noin 40 000 omaishoitajaa, jotka nostavat omaishoidon korvauksia. Todellinen omaishoitajien määrä on moninkertainen, sillä läheskään kaikki eivät edes nosta korvausta.

Suomessa arvioidaankin olevan tällä hetkellä noin 300 000 omaishoitotilannetta.

Jos kaikki lähtisivät luukulle, lisärahaa tarvittaisiin, Hämäläinen myöntää. Suurten ikäluokkien myötä omaishoitajien määrä tulee kasvamaan entisestään.

- Mutta jos kaikki olisivat laitoshoidon tarpeessa, se olisi vielä kalliimpaa, huomauttaa Oiva-kuntien yhteisen perusturvalautakunnan puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen.

Yhtenäiset tukikriteerit suunnitteilla

Hollolassa on havahduttu omaishoitajille suunnattujen määrärahojen niukkuuteen.

- Tällä hetkellä yli 18-vuotiaiden hoitotuki tulee riittämään, mutta alle 18-vuotiaiden hoitotuki ei ihan. Tämä tarkoittaa, ettei mitään uusia sopimuksia voida ottaa. Vaje on noin 50 000 euroa, kertoo Hämäläinen.

Omaishoidontuki on kuntariippuvainen, mikä on hyvin suuri ongelma.

Kristiina Hämäläinen

Perusturvalautakunta ottaa kantaa siihen, mitä asialle tehdään, todennäköisesti jo ensimmäisessä kokouksessaan.

- Omaishoidontuki on kuntariippuvainen, mikä on hyvin suuri ongelma, Hämäläinen kritisoi.

Peruspalvelukeskus Oivan piiriin kuuluvien kuntien sisällä on neljä hoitopalkkioluokkaa. Alin luokka on noin 370 euroa kuukaudessa. Erityismaksuluokkaan kuuluvat saavat hieman yli 1000 euroa kuukaudessa, mutta tällöin potilas vaatii käytännössä ympärivuorokautista hoitoa.

Hämäläinen on kuitenkin tyytyväinen nykyisen hallituksen linjauksiin ja tahtoon kehittää omaishoitoa.

- Ollaan luomassa kunnille yhteisiä kriteereitä ja sitä, että määrärahan korvaus olisi kaikille sama.

Lisätukea tarvitaan

Perusturvalautakunnan puheenjohtajan mielestä Suomessa olisi edelleen paljon korjattavaa siinä, miten omaishoitajien jaksamista tuetaan.

- Burn out -ilmiö voi olla aika lähellä, jos ei ole riittävästi taitoa tai tukiverkkoa hoitaa omaista kotona. He tarvitsevat tukea ja tietoa; paljon eri järjestöjen ja seurakuntien yhteistyötä, Hämäläinen luettelee.

Hän on erityisen huolestunut siitä, että samaan aikaan kun Suomessa on Euroopan syvin huoltosuhdeongelma, meillä muhii hoitajapula.

- Tämä on todella huono yhdistelmä.

Joskus täytyy myös saada sitä rahaa, jotta syntyy säästöjä.

Kristiina Hämäläinen

Kriisipommi voidaan Hämäläisen mukaan kuitenkin välttää, jos asioihin puututaan ajoissa.

- Ihan varmasti tahtoa löytyy. Viime budjettiriihessä omaishoitoon kohdennettiin 10 miljoonaa vuosittain lisävaroja, muistuttaa Hämäläinen.

- Joskus täytyy myös saada sitä rahaa, jotta syntyy säästöjä. Omaishoidon kohdalla se on aika helppoa näyttää toteen, Hämäläinen perustelee.

Omaishoitajan pienimmällä kuukausipalkkiolla kustannettaisiin hädin tuskin yhtä vuorokautta laitoshoidossa.