Satoja kiloja kuolleita kiiskiä on ajelehtinut rantaan Yläneellä

Joukoittain kuolleita kiiskiä on löytynyt Säkylän Pyhäjärven rannasta, Yläneeltä. Rantaan ajelehtineiden kuolleiden kiiskien määrä on arviolta satoja, jopa tuhat kiloa. Kiiskien kesäinen joukkokuolema on harvinaista. Vastaava tapaus tiedetään ainoastaan vuodelta 2004.

luonto

Vuonna 2004 Yläneellä Pyhäjärven rannassa, Vahoniemennokan ja Pehkurannan välillä, noin kahdeksan kilometrin matkalla, makasi 500 kiloa kuolleita kiiskiä.

Nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, sama tapahtuma toistuu jälleen. Jopa paikka on sama. Karkean arvion mukaan kiiskiä olisi tänä vuonna ajelehtinut kuolleina rantaa satoja kiloja, jopa tuhat. Ensimmäiset ilmoitukset kiiskistä tehtiin 12. heinäkuuta.

– Kiiskien kesäiset joukkokuolemat ovat harvinaisia. En ole kuullut, että tällaista olisi tapahtunut muualla Suomessa, sanoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helminen.

Kiisket ovat kuolleet loisinfektioon

Viime kerralla, vuonna 2004, kuolleita kiiskiä tutkittiin Åbo Akademissa. Kiiskikuolemien taustalta löytyi loisinfektio. Myös tällä kertaa kiiskien kuolemien syynä uskotaan olevan samanlainen infektio.

– Kiiski toimii sukkulamadon toukan väli-isäntänä. Normaalissa tapauksessa kiiski ei loisesta häiriinny. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että loinen aika ajoin aktivoituu ja tappaa kalan. Kuolleet kalat ovat olleet vain kiiskiä, koska tämä sukkulamato on vain kiiskien loinen, kuvailee erikoisasiantuntija Harri Helminen.

Sekä vuoden 2004 että tämän vuoden kiiskikuolemiin liittyy kuolemia edeltävä lämmin jakso. Lämpötilalla voi olla yhteyttä loisen aktivoitumiseen.

”Mitään katastrofia ei ole käynnissä”

Kuolleita kiiskiä ei ole enää elokuussa löytynyt Pyhäjärven rannalta. Epidemian uskotaan olevan ohi.

– Tämä on osa ihan normaalia ekosysteeminen toimintaa. Loiset jostain syystä välillä tappavat kalakantaa ja muuta eliöstöä. Ihan luonnollisesta ilmiöstä on sinänsä kysymys. Mitään katastrofia ei nyt ole käynnissä, muistuttaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helminen.

Kiiskien tutkimista jatketaan Åbo Akademissa.