Nuoret eivät stressaa kielioppivirheistä

Vieraan kielen puhuminen on vanhemmalle väestölle kuin täydellisyyteen tähtäävä koulutentti, sanoo oululainen englanninopettaja. Nuoremmat puhuvat uskaliaammin ilman mokaamisen pelkoa. Opettaja kannustaa suorittajia rentoutumaan.

Kotimaa
Melbournen hiekkaranta.
Helleaalto veti ihmisiä hiekkarannalle Melbournessa 4. tammikuuta.David Crosling / EPA

Monille esimerkiksi englannin tai ruotsin kielien puhuminen aiheuttaa ahdistusta, hikoilua ja mokaamisen pelkoa. Englanninopettaja Anna-Mari Piirainen neuvoo jättämään turhan perfektionismin sikseen ja antautumaan.

- Tottakai se on epämiellyttävää, kun ihminen joutuu yllättäen epämukavuusalueelle. Mutta etenkin nuorilta olen oppinut uudenlaisen, lunkin näkökulman. Aina ei tarvitse olla täydellinen. Pitää uskaltaa ottaa riskejä, treenauttaa itseään ja asettaa itsensä alttiiksi, sanoo OSAO:n aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikössä englantia opettava Piirainen.

Paineita vieraan kielen puhumiseen saattaa asettaa esimerkiksi mielikuva kouluajoilta, jossa opettaja kyttää jokaista kielioppivirhettä.

- Pyri tietoisesti pois siitä ahdistavasta ajattelusta, että aina pitäisi puhua kuten knallipäinen, syntyperäinen puhuja. Kaikkea ei tarvitse osata, vaan vain sen mitä tarvitsee työelämässä ja matkustellessaan.

Piirainen kuitenkin myöntää kuulevansa suomalaisten suista myös formulakisoista tuttua tönkköä lausuntaa.

- Ääntämistä ei opi yhdessä yössä, sitäkin pitää harjoitella. Mutta yleisesti ottaen suomalaisen ääntäminen on hyvin selkeää, Piirainen huomauttaa.

Pyri tietoisesti pois siitä ahdistavasta ajattelusta, että aina pitäisi puhua kuten knallipäinen, syntyperäinen puhuja. Kaikkea ei tarvitse osata.

Anna-Mari Piirainen

Oppia voi aina ja kaikkialla

Piiraisen mukaan kokonaisuudessaan suomalaisten kaikki kielitaidon osa-alueet ovat tasaisesti treenattuna.

- Mutta siihen uskomukseen ei saa jäädä, vaan kieltä pitää päivittää, hioa ja treenata. Kysymys on elinikäisestä oppimisesta.

Tällä hetkellä kielten oppimista pitää hyvissä kantimissa myös erilaiset mobiilisovellukset.

- Kännykät pitävät oppimisen kaikkialla läsnä. Treeniä tulee puheeseen, kirjoittamiseen, kuulemiseen ja lukemiseen, Piirainen nyökkää hyväksyvästi.

Piirainen kannustaa ihmisiä hakeutumaan tilanteisiin, joissa kieli treenautuu.

- Aluksi voi olla pelkoa ja jännitystä. Tärkeä osa oppimista onkin osata rentoutua asian suhteen.