Satamaliikenne otti takapakkia

Liikenteen kasvu HaminaKotkan satamassa notkahti heinäkuussa. Sataman mukaan valtion perimät poikkeukselliset väylämaksut ovat alkaneet viedä liikennettä Suomesta Baltiaan.

talous
Rahtilaiva sataman edustalla.
YLE Kymenlaakso

HaminaKotkan sataman liikenteen kasvu notkahti heinäkuussa.

Tammi-heinäkuussa satamassa lastattiin ja purettiin yhteensä 8,5 miljoonaa tonnia tavaraa, mikä on 2,6 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Vielä kesäkuussa vuosikasvu oli 3,5 prosentin luokkaa.

- Valtion perimät poikkeukselliset väylämaksut ovat alkaneet jo viedä liikennettä Suomesta Baltiaan, sanoo HaminaKotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski.

Heinäkuu oli myös hiukan edellisvuoden heinäkuuta hiljaisempi, mikä pudotti hieman HaminaKotkan sataman vuosikasvua.

Vientiliikenteessä merkittävimmät pääkuljetusvirrat ovat yhä kehittyneet pääosin myönteisesti. Metsäteollisuustuotteet ovat kaikki selvästi plussalla. Kuivabulkin kasvu oli heinäkuussa lähes 40 prosenttia. Muu tavara -ryhmän osalta liikenne sen sijaan laski vajaa 40 prosenttia ja nestebulk liki 20 prosenttia.

Tuonti HaminaKotkan sataman kautta on seitsemän kuukauden jälkeen 4,5 prosenttia plussalla. Eniten tuonnissa kasvoivat nestebulk, raakapuu ja muu tavara. Kappaletavaran ja kuivabulkin tuonti sen sijaan laski.

Kauttakulkuliikenne oli heinäkuussa samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Kotimaanliikenne laski liki neljänneksen.

Konttiliikenne on vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden jälkeen noin viiden ja autoliikenne vajaan 25 prosentin kasvussa.