Äly-TV mahdollistaa tirkistelyn

"Näkeeköhän se Kahilan Heikki meidän huusholliin, kun lukee televisiossa uutisia?", kysyttiin aivan vakavissaan silloin kun televisio teki tuloaan Suomeen. Nykyään kysymys ei pelkästään naurata. Uutistenlukija ei edelleenkään studiostaan koteihin näe, mutta joku muu, joka tekniikan hallitsee voi nähdä. Tosin se on rikos.

Kotimaa
Älutelevisio, television kamera
Yle Matti Sunnari

Monikaan älytelevision ostaja ei joko tiedä tai tule ajatelleeksi, että hän tuli ostaneeksi kameralla varustetun tietokoneen tavallista suuremmalla näytöllä. Ja sen kameran välityksellä kaapeliin kytkettävä televisio voi tuoda tirkistelijät kotiin.

- Ohjeistahan tietoa löytyisi, mutta usein ne ovat summittaisia, vaikeaselkoisia ja huonosti käännettyjä, joten tietämättömyyttä ei voi aina käyttäjänkään piikkiin laittaa, toteaa tietokirjailija Petteri Järvinen.

Tietämättömyyttä ei voi aina käyttäjänkään piikkiin laittaa.

Petteri Järvinen

Tabletit ja älypuhelimet osataan jo melko usein mieltää tietokoneeksi ja niihin hankitaan erilaisia turvaohjelmia. Television kohdalla asiaa ei vielä osata samalla tavalla ajatella, sillä monella istuu tiukassa vanhanaikainen käsitys televisiosta, jota passiivisesti tuijotetaan. Nyky-TV on kuitenkin tietokoneeseen rinnastettava laite.

Järvisen mukaan edes television valmistajat eivät ole osanneet ottaa huomioon tietoturvariskiä, joka uusien laitteiden ominaisuuksiin sisältyy.

- Palomuurit ja automaattipäivitykset eivät ole vielä käytössä tv-maailmassa. Ongelma on uusi ja television valmistajat vasta pohtivat, mitä riskejä tähän liittyy, kertoo Järvinen.

Laastarista apua

Myös kannettavissa tietokoneissa eli niin sanotuissa läppäreissä olevat kamerat ovat houkutelleet tietomurtautujia.

- Kamerat, joilla on nettiyhteys ovat aina vaarallisia, koska on aina mahdollisuus, että kuva lähtee maailmalle käyttäjän huomaamatta. Samaa ongelmaa on kotien valvontakameroissa, joita hankitaan kotien ja kesämökkien valvontaan, tietää Järvinen.

Järvinen hoksauttaa, että useissa kameroissa palaa punainen merkkivalo kun se on aktiivinen, mutta sekään ei päde kaikissa.

- Varma konsti on laittaa linssin eteen vaikka pahvin pala silloin kun kameraa ei käytä. Itse käytän laastaria, se on sataprosenttinen suoja, neuvoo tietokirjailija Petteri Järvinen.