1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ihmiset eivät tajua riskiä" – viinarallissa piilee törkeitä veropetoksia

Poliisille ja verottajalle pitäisi ilmoittaa suurista viinamääristä, suosittaa korkea virkamies.

Kuva: Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, että Suomessa on tuhansia ihmisiä, jotka tuovat alkoholia suuria määriä esimerkiksi Virosta ja syyllistyvät samalla törkeään veropetokseen.

- Ei sitä viinaa tarvitse tuoda kuin muutaman kerran vuodessa parikymmentä litraa, niin vältettävä veromäärä nousee niin suureksi, että törkeän veropetoksen tunnusmerkit ylittyvät.

- Suomessa ei ole suhtauduttu tarpeeksi vakavasti siihen, että tällä hetkellä ihmiset tuovat työkavereilleen, urheiluseuroille ja erilaisiin tilaisuuksiin alkoholia ja kustannukset jaetaan. Toisin sanoen ihmiset ottavat vastaan rahaa tai palveluksia siitä alkoholista, minkä he ovat tuoneet muun muassa Virosta. Tämä on veropetos. Meillä on kuitenkin lait ja se on rangaistava teko, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Hän ehdottaa, että ihmiset ilmoittaisivat aktiivisesti poliisille tai verottajalle tuontialkoholin myynnistä työpaikoilla ja muissa yhteisöissä. Tuominen muistuttaa, että törkeän veropetoksen vanhentumisaika on kymmenen vuotta, joten lainvastaisen toiminnan paljastamiseen on hyvin aikaa.

- Ihmiset eivät tajua, millaisen riskin he ottavat, kun he tuovat suuria määriä kaljaa ja viinaa ja kauppaavat sitä millä tavalla tahansa.

Tuominen vertaa viinarallia harmaaseen talouteen, jossa yhteiskunnalle ei tilitetä sille kuuluvia veroja.

Seurantajärjestelmä isoille viinamäärille

Toisesta EU-maasta saa tuoda omaan käyttöön alkoholia. Tällöin valtiolle ei tarvitse maksaa veroja. Hallitusneuvos Tuomisen mukaan Suomessa ei ole kirjoitettu lakiin, miten tulkitaan oma käyttö ja kaupalliseen myyntiin menevä tuontialkoholi.

- Yksi malli voisi olla se, että ihmisiä ei kielletä tuomasta suuria määriä alkoholia, mutta luotaisiin hallinnollinen menettely, mikä helpottaisi Tullin arviointia alkoholimäärien suhteen. Jos tuot sata litraa viinaa omaan käyttöön, niin teet Tullille lomakkeella ilmoituksen. Siinä ilmenee nimi, sosiaaliturvatunnus, auton rekisterinumero ja lyhyesti kerrottuna, mihin tarkoitukseen olet alkoholia tuomassa suurta määrää.

- Mitä tämä tarkottaisi sellaiselle henkilölle, joka tuo viikottain eri satamien kautta Virosta alkoholia Suomeen? Tekisikö hän ilmoituksen, jonka avulla Tulli voi seurata henkilön toimia tai sitten hän ei tee ilmoitusta, jolloin hän syyllistyy verorikkomukseen.

Tuomisen mukaan tällä systeemillä päästäisiin käsiksi alkoholin salakuljetukseen.

Vaakakupissa alkoholikuolleisuus ja veronmenetykset

Vuonna 2004 alkoholin matkustajatuonti vapautui Suomen ja muiden EU-maiden välillä. Samana vuonna Suomen valtio päätti laskea alkoholiveroa ja torjua näin ennustettuja, suuria veronmenetyksiä viinarallin takia.

- Jos katsomme puhtaasti faktoja, niin alkoholihaitat nousivat kaikilla mittareilla vuoden 2004 veropäätöksen jälkeen, myös alkoholikuolleisuus. Veronlaskun jälkeen olemme nostaneet alkoholiveroa neljä kertaa ja korotukset ovat vähentäneet kuolleisuutta sadoilla hengillä, sanoo Tuominen

Hän on ärsyyntynyt siitä, että alkoholiteollisuus on päässyt omimaan keskusteluareenan korostamalla alkoholituontia ja menetettyjä veroeuroja.

- Alkoholiteollisuus tekee sen siksi, että veroja ei enää nostettaisi. Tämä on huono signaali, mutta nämä ovat arvokysymyksiä. Veronkorotukset hylkäämällä voimme ehkä vähentää alkoholintuontia Virosta tai korotuksia tekemällä voidaan vähentää alkoholikuolemia.