1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläinpelastustiimi pelastaa käärmeen, omistajan ja hiuspannankin

Kakskerran vapaapalokunnan eläinpelastusauto ei kiidä paikalle kissa puussa -tehtäviin, mutta hoitaa turvaan pulaan joutuneen hylkeenpoikasen siinä missä kimpaantuneen kuningasboankin.

Kotimaan uutiset
Kakskerran eläinpelastustiimin käärmepihdit.
Kakskerran vapaapalokunnan eläinpelastustiimi käyttää erikoispihtejä myrkyllisten tai muuten vain hankalien käärmeiden nappaamiseen, kertoo päällikkö Marko Viljanen.Yle / Kalle Talonen

Turun Kakskerran vapaapalokuntalaisten pakettiautoon mahtuu sekä pieni että iso kuljetushäkki. Talvella auto poimi toiseen häkkiin Rymättylässä pinteeseen joutuneen hylkeenpoikasen. Se kiidätettiin eläinsuojan kautta Korkeasaareen. Villieläimet pyritään kuitenkin palauttamaan luontoon.

Niissä tilanteissa on tilanpitäjät itse paikalla, ja siinä näkee heidän hätänsä näiden eläinten puolesta. Eläimet käyvät hyvin rakkaiksi isännille ja emännille.

Marko Viljanen

- Alkukesästä hylje sai vapautuksen hylkeidensuojelualueelle kauniiseen saaristoon. Siellä se todennäköisesti edelleen polskii, eläinpelastustiimin päällikkö Marko Viljanen muistelee.

Sikalapalot jäävät kummittelemaan

Suurin osa eläintehtävistä päättyy onnellisesti. Eläinpelastusauto kurvaa kuitenkin paikalle usein juuri niihin kaikkein vaativimpiin tilanteisiin. Erityisesti sikaloiden ja muiden eläinsuojien tulipalot kummittelevat pelastajien mielissä pitkään.

- Niissä tilanteissa on tilanpitäjät itse paikalla, ja siinä näkee heidän hätänsä eläinten puolesta. Eläimet käyvät hyvin rakkaiksi isännille ja emännille.

Myös suurten eläinten pelastaminen tuottaa tuskaa – tosin vain hetkellisesti. Sonni tai hevonen nousee suosta tai ojasta usein vasta tuntien hikoilun jälkeen.

- Edelliskesänä oli 1 200 kilon sonni uponnut pehmeään maahan melkein sieraimiaan myöten. Rakensimme paikan päällä ihan erillisen vinssaussysteemin, mutta käsin se sieltä vedettiin.

Käärme voi olla hiuskoriste

Pelastettiin ennemminkin ihminen siltä käärmeeltä. Käärme oli kuikkuisena sähissyt ja jopa purrut omistajaansa käteen.

Marko Viljanen

Viljanen toivoo eläinten omistajilta oma-aloitteisuutta erityisesti pienten lemmikkien auttamisessa. Hän neuvoo houkuttelemaan puunlatvaan karanneen mirrin alas vaikka tuoksuvalla sardiinisyötillä. Kissa pärjää puussa parikin päivää. Jos omat neuvot loppuvat kesken, saa palokunnan soittaa paikalle.

Vaarallisia eläimiä, kuten myrkkykäärmeitä, ei kannata hätyytellä omin neuvoin. Eläinpelastusautossa on käärmeitä varten kaksi pihtiä, joilla kiukkuinenkin luikero napataan turvallisesti. Erikoiskaluston lisäksi eläinpelastustiimiltä vaaditaan rohkeutta, sillä vuorossa saattaa joutua painimaan kuningasboankin kanssa.

- Pelastettiin ennemminkin ihminen siltä käärmeeltä. Käärme oli kuikkuisena sähissyt ja jopa purrut omistajaansa käteen. Tällä kertaa sattui olemaan sen verran rohkea mies mukana, että hän nappasi käärmeen ihan paljain käsin.

Ennen kuin hälyttää pelastajat apuun, kannattaa tarkistaa onko pulaan joutunut eläin todella oikea eläin.

- Menimme iso kööri miehiä täydessä tällingissä pieneen rivitaloasuntoon pelastamaan käärmettä. Kävi sitten niin, että käärme paljastui mustaksi hiuspannaksi.

Lue seuraavaksi