Urpilainen: Muutama sata miljoonaa elvytykseen, Suomen tilanne arvioitua vakavampi

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) haluaa päätöksiä työllisyyttä ja tuottavuutta parantavista ja työuria pidentävistä rakenneuudistuksista tämän vuoden aikana. Valtiovarainministeriön tänään alkaneiden budjettineuvottelujen alkajaisiksi Urpilainen luonnehti taloustilannetta vakavammaksi kuin aikaisemmin on arvioitu.

politiikka
Jutta Urpilainen.
Urpilaisen mukaan budjetin tueksi tarvitaan maltillinen työllisyyttä ja kilpailukykyä tukeva työmarkkinaratkaisu.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on antanut valtiovarainministeriön virkamiehille tehtäväksi valmistella yhdessä muiden ministeriöiden kanssa suunnitelman uusista työllisyyttä ja tuottavuutta parantavista rakenneuudistuksista elokuun lopun budjettiriiheen mennessä.

Urpilainen totesi valtiovarainministeriön budjettineuvottelujen yhteydessä, että myöskään aikaisemmin päätettyjä kuntarakenne- ja sote-uudistuksia ei saa ainakaan viivyttää.

Välittömiä työllisyyttä tukevia ratkaisuja käsitellään valtiovarainministeriön neuvotteluissa huomenna eri ministeriöiden valmistelemien ehdotusten pohjalta.

Urpilaisen mukaan budjetin tueksi tarvitaan maltillinen työllisyyttä ja kilpailukykyä tukeva työmarkkinaratkaisu.

- Me tarvitsemme täsmätoimia, joilla parannetaan tässä suhdannetilanteessa työllisyyttä ja uskon, että eri ministeriöistä löytyy hankkeita, jotka ovat järkeviä, jotka saadaan nopeasti liikkeelle ja joilla on hyvä työllisyysvaikutus. Tämä työllisyyspaketti on tärkeä, samoin maltillinen palkkaratkaisu on tärkeä. Sillä parannetaan kilpailukykyä ja pystytään myöskin parantamaan työllisyyttä, mutta sanoisin, että tässä tilanteessa erityinen huomio täytyy laittaa nimenomaan pitkän aikavälin kestävyyteen, millä huolehdimme siitä, että hyvinvointivaltio pystytään pelastamaan, sanoo Urpilainen.

Elvytystoimiin on Urpilaisen mukaan ensi vuoden budjetissa käytettävissä rajallinen rahamäärä. Sen tarkkaa summaa ei ole vielä päätetty, mutta se liikkuu muutamissa sadoissa miljoonissa euroissa, Urpilainen toteaa. Budjetin veroratkaisuissa on Urpilaisen mukaan tarkoitus noudattaa hallituksen kevään kehysriihessä sovittuja päätöksiä eikä myöskään uusia säästöpäätöksiä ole tarkoitus tehdä.

Valtiovarainministeriön kaksipäiväiset budjettineuvottelut alkoivat tänään Köningstedtin kartanossa Vantaalla. Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden budjetiksi julkaistaan torstaina ja koko hallitus käsittelee sitä elokuun lopulla.