Väärät paperit vievät poliisin puheille

Alaikäisten nuorten lisääntynyt pyrky ravintoloihin kuormittaa ravintolahenkilökuntaa. Toisin kuin nuoret kuvittelevat, vääristä papereista ei selviä ilman rangaistusta.

Kotimaa
Ihmisiä pöydän ympärillä baarissa.
Yle

Alaikäisten yritykset päästä sisään ravintoloihin ovat yltyneet. Nuoret käyttävät usein toisten henkilöpapereita ja opettelevat väärät henkilötiedot tarkasti.

- Varsinkin tytöt osaavat kaikki horoskooppimerkit ja sosiaaliturvatunnukset, kertoo järjestyksenvalvojana toimiva Antti Parhiala.

Väärien papereiden metsästys tuottaakin järjestyksenvalvojille paljon työtä ja paineita. Kun illan aikana tarkistaa tuhansia papereita, myös virheiden todennäköisyys kasvaa.

- Jos otat vaikka tuhat ihmistä sisälle ja vaihtuvuutta on jonkin verran ja siinä käy vielä ulkona 500 ihmistä, niin äkkiä katsot tuhannen ihmisen ravintolassa sen 2000-2500 ulko-ovikäyntiä, Parhiala kuvailee.

Papereiden luovuttajaa rangaistaan

Nuorten parissa leviää harhakäsitys, ettei toisen henkilöpapereilla esiintyminen ole rangaistava teko.

Komisario Tuomo Korhonen Keski-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että vaikka toisena henkilönä esiintymistä ei ole määritelty rikokseksi, ilman seurauksia siitä ei silti selviä.

- Vähimmäissanktio tästä tulee tietenkin tälle paperinsa luovuttaneelle henkilölle eli hänen passinsa tai henkilökorttinsa peruutetaan, Korhonen muistuttaa.

Järjestyksenvalvojilla on oikeus ottaa epäselvissä tapauksissa henkilöpaperit talteen ja toimittaa ne poliiisille.

Ravintola voi menettää lupansa

Moni nuori ei tule ajatelleeksi, että alaikäisen onnistunut harhautus tietää myös ravintolalle vakavia seurauksia. Jos alaikäisiä on sisään päästetty ja heille anniskeltu, niin yleensä käytäntönä on, että ravintola saa seitsemän päivän määräaikaisen luvan peruutuksen.

Varsinkin tytöt osaavat kaikki horoskooppimerkit ja sosiaaliturvatunnukset.

Antti Parhiala

- Sellaistakin on käynyt, että tarkastajat tulevat poliisien kanssa paikalle, niin kuin niiden kuuluukin. Luvat voi lähteä vähäksi aikaa, alkoholiluvat kokonaan, että baari menee siis käytännössä kiinni, Ravintola Kallion ravintolapäällikkö Robin Dykes kuvailee.

Dykes kertoo, että lupien menetys viikoksikin tietää ravintolalle merkittäviä tappioita.

- Kyllähän se merkitsee tietysti kaikille työntekijöille. Työpaikka lähtee vähäksi aikaa. Ja jos baari on auki vähän miten sattuu, niin tietysti siitä kärsii koko liiketoiminta.