1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian hyväntekeväisyysjärjestöjen pomojen palkat kasvavat, vaikka rahoitus vähenee

Järjestöjen valvontaelimen mielestä liian isot palkat voivat mustamaalata hyväntekeväisyysjärjestöjen maineen.

Ulkomaat

Monet hyväntekeväisyysjärjestöt maksavat johtajilleen huippupalkkoja, vaikka järjestöjen varat ovat huvenneet selvästi viime vuosien talousvaikeuksien takia, selviää brittilehti The Telegraphin tekemästä selvityksestä. Britannian 14 merkittävimmässä hyväntekeväisyysjärjestössä työskentelee 30 pomoa, joiden vuosipalkka on yli 100 000 puntaa eli yli 115 00 euroa. Kolme vuotta sitten 115 000 euron rajan ylitti 19 hyväntekeväisyysjohtajaa.

Yksitoista Britannian hyväntekeväisyysjohtajaa ansaitsi viime vuonna enemmän kuin maan pääministeri, jonka vuosipalkka on noin 165 000 euroa.

Britanniasta käsin toimivien hyväntekeväisyysjärjestöjen valvontaelimen Charity Commissionin mukaan järjestöt päättävät itse palkkauksestaan, mutta jättipalkat voivat mustata hyväntekeväisyysjärjestöjen mainetta yleisemmin.

- Ei ole valvontaelimen tarkoitus määrätä, kuinka paljon hyväntekeväisyysjärjestöt maksavat johtajilleen, mutta erityisesti näinä vaikeina aikoina, kun monien järjestöjen rahavarat ovat huvenneet, niiden tulisi tarkkaan miettiä, ovatko hyvin suuret palkat todella tarkoituksenmukaisia, Charity Commissionin johtaja William Shawcross sanoo.

Shawcrossin mukaan hyväntekeväisyysjärjestöjen kannattaisi pohtia, ovatko huippupalkat kyllin reiluja erityisesti lahjoittajien ja veronmaksajien näkökulmasta, koska he rahoittavat järjestöjen toimintaa.

Palkalla houkutellaan hyviä työntekijöitä

Lehden haastattelemat hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajat eivät pidä johtajien palkkioita ylisuurina.

Britannian Pelastakaa Lapset ry:n mukaan hyväntekeväisyysjärjestö ei pysty, eikä sen tule kilpailla yksityisellä sektorilla maksettavien palkkioiden kanssa. Myös hyväntekeväisyysjärjestön on kuitenkin maksettava riittävän suurta palkkaa, jotta se voisi houkutella palkkalistoilleen mahdollisimman päteviä työntekijöitä, järjestöstä sanotaan.

Selvityksessä olivat mukana Acron Aid, Age International, Britannian Punainen Risti, CAFOD, Care International, Christian Aid, Concern Worldwide, Islamic Relief, Merlin, Oxfam, Plan UK, Pelastakaa Lapset, Tearfund ja World Vision.

Lue seuraavaksi