Antenniasentajilla riittää töitä

Tv-antennien asentajat ovat käymässä vähiin tulevina vuosina. Uusille antenniasentajille on tarvetta, koska teräväpiirtotekniikka kehittyy ja osa nykyisistä asentajista on jäämässä eläkkeelle. Uusia asentajia aletaan kouluttaa Kouvolassa.

Kotimaa

Antenniasentajat pysyvät kiireisinä tulevien vuosien aikana. Antennialan yrityksiä edustavasta Satelliitti- ja antenniliitosta kerrotaan, että osaavat antenniasentajat ovat pian käymässä vähiin.

Asentajia työllistävät tällä hetkellä muun muassa uudet teräväpiirtopalvelut, jotka vaativat näkyäkseen lisäosia televisioantenneihin.

- Jotta nämä uudet teräväpiirtotelevisiopalvelut ovat käytettävissä, tarvitaan VHF-antenni ja sen liittäminen kiinteistön antenniverkkoon. Muutaman vuoden päästä on odotettavissa uusia taajuusjärjestelyjä, jolloin antenniurakoitsijoiden työt tulevat taas tarpeellisiksi, kertoo Satelliitti- ja antenniliiton toiminnanjohtaja Tauno Hovatta.

Toinen syy odotettuun asentajapulaan on se, että osa nykyisistä antenniurakoitsijoista on jäämässä eläkkeelle.

Uusi asentajakoulutus alkaa Kouvolassa

Satelliitti- ja antenniliitto aloittaa uuden antenniasentajien koulutuksen tänä syksynä Kouvolan seudun ammattiopistossa (KSAO), jossa opetuksesta vastaa KSAOn Aikuisopisto.

Muutaman vuoden päästä on odotettavissa uusia taajuusjärjestelyjä, jolloin antenniurakoitsijoiden työt tulevat taas tarpeellisiksi.

Tauno Hovatta

- Tavoitteena on saada syksyn aikana noin 10 hengen ryhmä, Tauno Hovatta Satelliitti- ja antenniliitosta kertoo.

Tähän asti antenniasentajien koulutus on ollut kirjavaa. Monet ovat oppineet ammatin käytännön työn kautta ja osa on saanut opetusta koulun penkillä.

- Muun muassa ammattioppilaitoksista tulee henkilöitä, jotka ovat saaneet laaja-alaisen koulutuksen, mutta siellä ei välttämättä ole paneuduttu antenniasennukseen muuten kuin ihan yleisesti.

- Tässä meidän koulutuksessa annetaan täsmäkoulutusta, jossa työturvallisuus ja tekniikka tulevat paremmin tutuiksi, Tauno Hovatta kertoo.

Hovatta uskoo, että antenni-tv säilyttää asemansa vielä pitkälle tulevaisuudessa, vaikka yhä useampi katsoo nykyään tv-ohjelmia netin kautta.

- Hyvälaatuinen nettiyhteys ei ole joka paikkaan saatavilla, ja antenni-tv on kuitenkin varsin edullinen asiakkaalle, Tauno Hovatta sanoo.