Himoittu statussymboli löytyy enää harvalta

Symboli vapaudesta, merkki naimisesta, vihje kotimaasta, ammatista, uskonnosta, oppiarvosta tai yhteiskunnallisesta asemasta. Hattu oli aikoinaan paljon muutakin kuin päähine. Se asetti yhdellä vilkaisulla kantajansa omalle paikalleen.

Kotimaa
Pietarsaaren museon amanuenssi Carola Sundqvist esittelee miesten lierihattua.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Hattu oli ensin miesten juttu. Jo antiikin hautamaalauksista on löydetty kuvia hattupäisistä miehistä. Vanhassa Roomassa hattu oli vapaan ja itsenäisen miehen tunnus.

- Vapautetut orjat käyttivät tietynlaista päähinettä, kertoo Pietarsaaren museon amanuenssi Carola Sundqvist.

Naisten huivit ja huput vaihtuivat hatuiksi vasta keskiajalla.

Pitkä säästäminen

1500-luvun Suomessa hattua käyttivät vain rikkaat miehet. Pari sataa vuotta lisää ja hattu koristi jo lähes kaikkien päätä.

Hatut olivat kalliita. Ei ihme, että palvelijat joutuivat säästämään monesta palkastaan, että saivat hankituksi himotun päähineen.

- Hattu oli statussymboli, palvelijat halusivat saman tyyppisen kuin emännällä, kertoo Sundqvist.

Hatun hankintaa säätelivät lait ja säännöt. Kuka tahansa ei voinut teettää mitä tahansa. Rahvaan hattu ei saanut olla liian pramea. Samettia ei saanut olla liikaa, eivätkä kaikki väritkään olleet sallittuja.

Veluuria ja melusiinia

Muoti määräsi hatun koon. 1800-luvulla miesten hatut olivat korkeita, naisten leveälierisiä. Silkkihuopa kertoi laadusta. Myös veluuri ja melusiini olivat suosittuja materiaaleja.

Etiketti sääteli hatun käyttöä.

Vain naimisissa oleva nainen sai pitää hattua sisälläkin.

- Naimaton nainen ei käyttänyt hattua. Sisätiloissa pää paljastettiin, vain naimisissa oleva nainen sai pitää hattua sisälläkin, Carola Sundqvist kertoo.

Vaatemuodissa eri vuosikymmenet palaavat vaatteisiin uudelleen. Hattubuumi kuitenkin antaa odotuttaa itseään. Carola Sundqvist näkisi mielellään kuninkaallisten hattuloistoa meilläkin.

Totta on, että lippiksistä ja pipoista on vaikea löytää arvokkuutta. Nekin voivat toki kertoa kantajastaan jotakin.

Kia-Frega Tyynismaa / Yle