1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen karhu on vetonaula maailmalla - video

Suomalaisia karhuja tullaan katselemaan luontoon jopa toiselta puolelta maapalloa. Karhubongausyrittäjälle mesikämmenistä ja otsoista on tullut vuosien saatossa ystäviä.

Kotimaan uutiset
Karhu nostaa etukämmentään.
Suomalaisia karhuja tullaan katsomaan jopa Kiinasta asti.

- Mehän kävelemme perävilkkaa täällä. Karhut tunnistavat meikäläisen. Meillä on kova luottamus keskenämme. Osa karhuista on ollut mukana jo 17 vuotta, karhunkatselutoiminnan alusta lähtien, kertoo Venäjän rajan tuntumassa Suomussalmella toimivan Martinselkosen eräkeskuksen yrittäjä Markku Määttä.

Määtän mukaan karhunkatselu on nouseva ala Suomessa. Martinselkosessa karhubongareita on ollut tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Asiakkaista kahdeksan kymmenestä tulee ulkomailta. Tänä kesänä vieraita on ollut Kiinasta saakka. Maailman talouden epävakaiset ajat eivät ole heiluttaneet karhunkatselubisnestä.

- Mielestäni näillä meidän selkosilla on aika iso juttu, kun pystymme työllistämään 7-8 ulkopuolista työntekijää näin talouden taantuman aikana, sanoo Määttä.

Karhuilta voi oppia paljon

Englantilainen luonnonystävä sai lapsiltaan syntymäpäivälahjaksi yllätysmatkan karhuja bongailemaan. Suomen saloilla on muutakin opittavaa ja nähtävää kuin pelkkä suurpetojen katselu.

Jos täällä meidän alueellamme ei ole hillapaskoja, minun on turha lähteä lakkoja etsimään.

Markku Määttä

- Suomalaiset käyttävät monipuolisesti luonnovarojaan hyväkseen ja mielestäni meillä brittiläisillä on siinä paljon opittavaa. Olemme oppineet paljon muun muassa sienien ja marjojen poiminnasta, Norfolkista Iso-Britanniasta Suomussalmen korpeen matkannut Helen Carty iloitsee.

Luontoyrittäjä Markku Määttä elää niin tiivistä yhteiseloa metsän eläinten kanssa, että hän arvioi marjavuodenkin karhun jätöksiä tarkkaillen.

- Jos täällä meidän alueellamme ei ole hillapaskoja, minun on turha lähteä lakkoja etsimään. Kyllä karhut ilmoittavat minulle, mikä on marjavuosi. Mustikkaa näyttää olevan ihan hyvin, kun seuraa karhujen touhuja ja on heidän kanssaan. Hillat olivat ihan nollassa, Määttä kertoo.

Kaksi pikku karhua metsän laidassa tuijottavat toisiaan takajaloillaan seisten.
Sini Salmirinne / Yle

Vauvabuumi Martinselkosessa

Luonnon oma kiertokulku on läsnä Martinselkosessa. Edellisenä talvena kulmakunnan johtajakarhu oli menehtynyt vanhuuttaan talvipesäänsä. Kuin paikatakseen menetyksen, luonto on loihtinut Suomussalmelle tänä kesänä ennätyksellisen paljon karhunpentuja.

Tähystyspaikalla ruokailemassa käyneellä viidellä emokarhulla on ollut jopa kolme pentua mukanaan. Pikkupentujen temmellys onkin yksi suurimmista karhunkatselijoiden elämyksistä.

- Suuren osan ajasta pennut kiusasivat ja jahtasivat lintuja, joiden lajia en valitettavasti tiedä. Myös se oli hyvin vaikuttavaa, kun urokset ottivat mittaa toisistaan, Helen Carty muistelee edellisen yön tapahtumia.

Vuosikas karhu istuu maassa.
Kaisu Jansson / Yle

Muut karhut väistävät Nousukasta

Martinselkosen eräkeskuksen yrittäjä on nimennyt ruokintapaikoilla kulkevia karhuja. Suomussalmen selkosilla ovat vaeltaneet muun muassa karhut Nousukas ja Elina.

- Nuoret karhut ovat niin samannäköisiä, ettei niitä vielä tunnista. Tämänkin kesän pennut saavat aikanaan nimet, kunhan ne varttuvat omannäköisekseen, lupaa Martinselkosen eräkeskuksen yrittäjä Markku Määttä.

Samalla alueella liikkuvilla karhuilla on oma hierarkiansa, vaikkei karhu ole laumaeläin. Porukasta löytyy aina johtaja, jota muut väistävät.

- Nousukas on meillä ykkönen. Se on vanttera karhu - ei iso, mutta kovatahtoinen ja -sisuinen, kuvailee Määttä.

Karhunkatseluyrittäjien kausi päättyy elokuun alkupuolella, sillä karhujen metsästysaika alkaa 20. elokuuta.

Lue seuraavaksi