Tissipuheiden takana tuskailee pohdiskeleva koomikko

Stand up -koomikko Tommi Tuominen kehitti tavan, jolla huonostakin sanaleikistä saa kiinnostavan. Tuominen puhuu asioista, jotka ovat hänelle itselleen vaikeita ja joihin yleisö voi samaistua. Tästä syystä tissit vilahtavat poikamiehen puheissa vähän väliä.

viihde
Stand up -koomikko Tommi Tuominen pitelee päätään.
Meeri Niinistö / Yle

Stand up -ammattilainen Tommi Tuomiselta ei kannata pyytää vitsiä. Hän höynäyttää toimittajaa pahemman kerran.

- Hei, sä oot radiotoimittaja. Sano jotain tyhjänpäiväistä, joka kestää 30 sekuntia, jotta saat taimattua tunnin kuntoon, Tuominen tuulettaa.

Hän kertoo, että ensimmäiset vitsit heitettiin ala-asteella. Muilta kuultuja vitsejä kerrottiin eteenpäin. Yläasteella Tuomisen yksi parhaista kavereista oli puoliksi romani.

- Hän kertoi aina mannevitsejä ja minä kerroin niitä eteenpäin. En tiedä, kuinka hyvätapaista se oli, että minä niitä kerroin. Tämä samainen kaveri imitoi Jörn Donneria ja innostuimme siitä. Minä imitoin Marja-Liisa Kirvesniemeä ja silloin tajusin saavani ihmiset nauramaan.

Se oli tosi kiusallista, kun museon esittelijä, hurmaava nainen tuli siihen ja kysyi, voiko auttaa. Mitä siihen voi sanoa? No, voitko esitellä noita tykkejäsi? Jes!

Tommi Tuominen

Ensimmäisen keikkansa tamperelainen Tuominen heitti vuonna 2006. Nyt hän elättää itsensä komiikalla.

Sanaleikki ei loukkaa

Vitsien ja huumorin maailmassa joku saa aina osansa. On vaikea keksiä vitsiä, joka olisi tasa-arvoinen, eikä vinoilisi millekään taholle, järjestelmälle tai ajatukselle.

- Taitaa olla niin, että jokaisella vitsillä on kohde. Komiikka ei kuitenkaan lähde siitä lähtökohdasta, että ketä tämä loukkaa.

Koomikko miettii kuitenkin hetken lasten vitsejä ja sanaleikkejä.

- Mikä on maailman vaarallisin tiili? Krokotiili. Ketä se muka loukkaa? Onko se oikeastaan vitsikään?

Tuominen rakastaa huonoja sanaleikkejä ja keksii niitä liukuhihnalla. Kaikki eivät päädy lavalle, mutta hän on kehittänyt tekniikan saada huonot sanaleikit tarinoihin mukaan.

- Olen kehittänyt systeemin. Kävimme tykistömuseossa. Tykithän ovat rinnat. No okei, voi miettiä, ovatko ne isoja, pieniä, aitoja tai onko niitä käytetty. Olisi huonoa komiikkaa vain viedä tykit lavalle, hän selittää.

- En tiedä, miksi paljastan tämän, mutta tähän voi rakentaa tarinan. Kävin tykistössä ja olin ainut tyyppi siellä. Se oli tosi kiusallista, kun museon esittelijä, hurmaava nainen tuli siihen ja kysyi, voiko auttaa. Mitä siihen voi sanoa? No, voitko esitellä noita tykkejäsi? Jes!

Nykyajan narri on totuuden torvi

Ylen Naurun tasapaino -ohjelmastakin tuttu Tuominen uskoo, että koomikon tehtävä on sanoa ääneen se, minkä kaikki jo tietävät.

Jos yleisössä jollakin on hassu hattu, siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Toisaalta jokaisesta myös löytyy heikko kohta, johon voi tarttua jopa terapeuttisin ottein.

- 90 prosenttia yleisöstä miettii, että olenpa lyhyt, lihava tai kalju. Siihen on helppo tarttua. Toisaalta täytyy myös olla varovainen, ettei menetä sympatiaa.

Parhaimmillaan koomikot paljastavat omia heikkouksiaan, toteaa Tuominen.

Mikä on maailman vaarallisin tiili? Krokotiili. Ketä se muka loukkaa? Onko se oikeastaan vitsikään?

Tommi Tuominen

- On mahtavaa pystyä puhumaan asioista, jotka oikeasti vaivaavat ja ovat minulle vaikeita.

Kommentti on yllättävä koomikolta, joka juuri puhui tykeistä. Moni koomikko jättää tissipuheet vähemmälle, sillä niitä pidetään halpamaisina.

- Puhun näistä asioista ja myönnän, että parisuhteet ja naisten kanssa oleminen ovat vaikeita asioita minulle. Ne ovat myös asioita, joihin todella moni pystyy samaistumaan.

Loppujen lopuksi koomikosta paljastuu inhimillinen puoli. Lavalla saa olla hauska, mutta siviilissä ei aina jaksa.

- Olen tyypillinen kaksonen, minulla on kaksi eri puolta. On huumori-komiikka-puoli, joka hassuttelee ja kertoo juttuja tisseistä. Sitten on ehkä liiankin pohdiskeleva filosofinen puoli. Ehkäpä ne tukevat toisiaan.