Metallimusiikki innostaa suomen kielen opiskeluun

Suomen kielen opiskeluun innostaa monet asiat. Yllättävää kyllä, suomalainen metallimusiikki innostaa ulkomaalaisia oppimaan haastavaa suomen kieltä.

Kotimaa
Teräsbetoni
Indrek Galetin/EBU

Euroopan unionin jäsenyys on lisännyt suomen kielen opetuksen kiinnostusta Euroopassa ja maailmalla. Toisaalta kielen opiskelun kiinnostusta lisää myös kulttuuri. Kun Wienin yliopistossa kysyttiin opettajilta, miksi opiskelijoita kiinnostaa suomi, opiskelijoiden vastaus yllätti opettajat.

– 97 prosentilla ensimmäinen kiinnostuksen kohde oli metallimusiikki, tämä hieman yllätti meidät, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMO:n päällikkö Marjut Vehkanen naurahtaa.

Suomalaisessa kulttuurissa ja sitä kautta kielessä, opiskelijoiden kiinnostuksen Suomeen herättää arkkitehtuuri tai vaikkapa Kaurismäen veljesten elokuvat.

Suomen kielen ja kulttuurin opetuksella ulkomaisissa yliopistoissa on pitkät perinteet: tätä nykyä opintoja on tarjolla yli 100 yliopistossa noin 30 maassa eri puolilla maailmaa.

Ahkeruutta vaativa, kaunis kieli

Marjut Vehkanen

Suomen kielen ja kulttuurin opettajat kokoontuvat Vaasassa

Ulkomaisissa yliopistoissa työskentelevien Suomen kielen ja kulttuurin opettajien jokavuotiset opintopäivät järjestetään tänä vuonna Vaasassa. Opintopäivät tarjoavat ulkomailla työskenteleville yliopisto-opettajille mahdollisuuden päivittää tietojaan Suomen kielestä ja kulttuurista sekä tutustua tuoreeseen tutkimukseen ja vaihtaa kokemuksia muiden alalla toimivien kanssa. Opintopäivät pidetään Vaasan yliopistossa.

– Me haluamme perehtyä, mitä Vaasan yliopistossa tehdään, Vehkanen raottaa opintopäivien sisältöä.

Kirjailijavieraana opintopäivillä on lapsuutensa ja nuoruutensa Vaasassa asunut ja siellä koulunsa käynyt runoilija Risto Rasa, jonka tuotantoon tutustutaan torstaina.

Suomi ei ole vaikea, vaan erilainen

Marjut Vehkanen painottaa, että suomen kieli ei ole erityisen vaikea oppia. Suomi on erilainen kieli, ja siksi se on haastava.

– Alussa on hyvin paljon muistamista, mutta jos alku opiskellaan ahkerasti, niin sitten se on hyvin looginen kieli.

Suomen sanasto vaatii myös ulkoa oppimista. Siksi oppiminen vaatii vahvan motivaation opiskeluun.

– Ahkeruutta vaativa, kaunis kieli, Vehkanen kuvailee suomen kieltä.