1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kummola: 13 joukkuetta on huono luku liigassa

Jokereiden poistuessa SM-liigasta kauden 2013-2014 jälkeen jää SM-liigaan 13 joukkuetta. Spekulointi siitä, mitä muutoksia tämä liigaan aiheuttaa käy kuumana. Pääkaupunkiseudun Mestis-joukkueista ei ole Jokereiden paikan täyttäjiksi.

urheilu
Jääkiekkoluistimet ja jääkiekko
Mika Kanerva / Yle

Jokereiden poistuminen SM-liigasta tämän kauden jälkeen, jättää jäljelle parittoman luvun liigajoukkueita. Suomen Jääkiekkoliitto ja SM-liiga ovat aloittaneet keskustelut liigan jatkojärjestelyistä, mutta asiaa ei vielä suostuttu kommentoimaan.

- Tämä on asia, josta vasta neuvotellaan. Sen voin kuitenkin sanoa, että 13 joukkuetta on huono luku liigassa, sanoo Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola.

Käytännössä vaihtoehtoina on nostaa liigaan yksi joukkue alemmasta sarjasta Mestiksestä tai pudottaa 13 liigajoukkueesta joku alempaan sarjaan.

Jokereiden omistaja Hjallis Harkimo uskoo, että liigaan tullaan nostamaan yksi joukkue, mutta ei ota kantaa, mikä joukkue se voisi olla ja tulisiko se pääkaupunkiseudulle.

- Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että 12 seuraakin riittäisi. Uskon kuitenkin, että pitkällä tähtäimellä liigaan tullaan nostamaan yksi joukkue Jokereiden tilalle, sanoo Harkimo.

Alueellista nousijaa ei ole

Mestiksessä pääkaupunkiseudulla pelaavat tällä hetkellä Keravalainen HCK ja Kiekko-Vantaa. Vuodesta 1994 asti pelannut Kiekko-Vantaa myöntää, ettei seuralla ole valmiuksia siirtyä SM-liigaan.

- Meillä ei tällä hetkellä ole taloudellisia eikä olosuhteellisia resursseja siihen. Lähtö liigaan vaatisi esimerkiksi tietynlaisen hallin, joka täyttäisi SM-liigan vaatimukset yleisökapasiteetin osalta. Sen lisäksi pelaajabudjetti saattaisi jopa kolminkertaistua, sanoo Kiekko-Vantaan toimitusjohtaja Kai Sointu.

Tällä hetkellä meillä ei ole rahkeita siirtyä SM-liigaan

Michael Tötterman

Myös keravalainen HCK pitää nousua mahdottomana.

- Tällä hetkellä meillä ei ole rahkeita siirtyä SM-liigaan, vaikka sellainen tilaisuus aukenisi, sanoo HCK:n tiedottaja Michael Tötterman.

Vaakakupissa urheilulliset ja taloudelliset rahkeet

Pääkaupunkiseudulla on tähän asti riittänyt kannattajia yhteensä kolmelle SM-liigajoukkueelle. HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen ei kuitenkaan näe, että pääkaupunkiseudulle tulisi jatkossakin löytyä kolmas joukkue HIFK:n ja Bluesin rinnalle.

- Vaikka tämä on hyvää talousaluetta, se ei tarkoita, että juuri tänne tarvitsisi nostaa kolmatta. Minun mielestä se ei ole se peruste, jolla mahdollinen joukkue pitäisi valita. Enemmän pitäisi kysyä sitä, millaista joukkuetta haetaan ja millainen historia sillä on. Lisäksi tulisi arvioida, mitä lisää joukkue mahdollisesti toisi SM-liigalle, sanoo Valtanen.

Useiden jääkiekkopalstoilla keskustelevien fanien mukaan liigaan tulisi nousta puhtaasti urheilullisin perustein. Valtanen muistuttaa kuitenkin, ettei sarjamenestys pelkästään riitä.

- Tietysti se on tärkeää, että on kilpailullisesti riittävän kyvykäs, mutta pitää muistaa myös taloudelliset haasteet. Talousalueen ja kantokyvyn tulee olla sellaiset, että tähän leikkiin on mahdollisuus tulla mukaan, sanoo Valtanen.

Vaitonaista kommentointia

Jokereiden lähdön aiheuttamista muutoksista SM-liigassa kommentoitiin kauttaaltaan hyvin harvasanaisesti.

Sekä Jääkiekkoliitto että SM-liiga sanoivat keskustelujen olevan hyvin alussa, eikä kommentoinnille ole aihetta. Myös liigajoukkueilta ja Mestikseltä tuli viestiä, että yhteisestä sopimuksesta yksittäiset joukkueet eivät ota kantaa asiaan.

Lue seuraavaksi