Supikoirasta energiaa - pienpedoista voidaan tehdä biopolttoainetta ja keittää saippuaa

Supikoirien raadoista on mahdollista tehdä biopolttoainetta tai saippuaa. Suomessa pyydetään vuosittain yli 150 000 supikoiraa.

Kotimaa
Supikoirat
Esko Keränen

Suomen Metsästäjäliitto pohti muutamia vuosia sitten uusia käyttötarkoituksia pienpetojen raatojen hyötykäyttöön. Hankkeessa todettiin, että Suomessa vuosittain pyydettäviä yli 150 000 supikoiran raatoa voitaisiin käyttää biopolttoaineena.

- Suunnitelma kaatui raatojen keräilyn hankaluuteen, Metsästäjäliiton koulutuspäällikkö Ere Grenfors sanoo.

- Biopolttoaineeksi muuntaminen on ollut kauan mielessä monilla, Luonnonturkisyhdistyksen puheenjohtaja Kaarlo Nygrén sanoo.

Biopolttoaineena voitaisiin käyttää erityisesti supikoirien nahanalusrasvaa.

- Lajit, joissa on runsaasti rasvaa ovat juuri niitä joita haluttaisiin pois Suomen luonnosta, Nygrén sanoo.

Mäyräsaippuaa ja villieläinturkiksia

Esimerkiksi mäyrän ja supikoiran rasvasta on kokeiltu saippuankeittoa. Luonnonturkisyhdistyksen puheenjohtaja Kaarlo Nygrénin saippuan teko onnistuu hyvin, kunhan keittäjä ottaa huomioon eri rasvalaatujen erot.

- Käsittääkseni joku pienvalmistaja on myös myynyt saippuaa, hän sanoo.

Pienpetojen lisäksi saippuaa voidaan keittää muun muassa hirven ja valkohäntäpeuran rasvasta.

Luonnonturkisyhdistys edistää metsästettyjen turkisten saamista markkinoille. Nygrénin mukaan tällä hetkellä ongelmina on se, etteivät ostaja ja myyjä kohtaa eikä luonnonturkki pärjää eläimen kasvuolosuhteiden vuoksi laadussa turkiseläimelle.

Palkintoja supikoirajahdista

Aiemmin minkin ja supikoiran pyynnistä on maksettu tapporahaa metsästysinnon kasvattamiseksi. Nykyisin tapporahaa ei enää makseta, mutta esimerkiksi Metsästäjäliiton Suursavon piirissä järjestetään vuosittain pienpetokilpailu.

Kilpailuun osallistutaan metsästysseuroittain ja eri pienpedot on pisteytetty. Eniten pistepottia kartuttavat pyydetyt minkit ja supikoirat.

- Minkki ja supikoira ovat nuoria tulokaspetoja, jotka ovat äärettömän vaarallisia alkuperäisen luonnon kannalta, sanoo Metsästäjäliiton Suursavon piirin puheenjohtaja Martti Hahtola.

Etelä-Savossa pyydettiin viime vuonna yli 12 000 supikoiraa. Hahtolan mukaan metsästyksellä saadan pienpetokannat pysymään kurissa, mutta ei vähennettyä pienpetojen määrää.

- Jos pienpedot pystyttäisiin hyötykäyttämään paremmin, niin metsästäjiä voitaisiin kannustaa enemmän myös pyytämään eläimiä, Hahtola sanoo.