Radioaktiivinen vesi aiheutti hätätilan Fukushimassa

Saastunut vesi on hajottanut hätävallin ja uhkaa vuotaa ydinvoimalan ympäristöön. Vielä ei tiedetä, kuinka suuren uhan saastunut vesi voi aiheuttaa.

Ulkomaat
Energiayhtiö TEPCO:n työntekijöitä Fukushiman voimala-alueella.
Energiayhtiö TEPCO:n työntekijöitä Fukushiman voimala-alueella vesisäiliöiden vierellä kesäkuussa 2013.Noboru Hashimto / EPA

Erittäin radioaktiivisen veden vuotaminen mereen Japanin tuhoutuneesta Fukushiman ydinvoimalasta on aiheuttanut "hätätilan", kertoo Japanin ydinvalvontaviranomainen NRA. Saastunut vesi on hajottanut maanalaisen hätävallin ja nousee jatkuvasti lähemmäs maan pintaa. Veden radioaktiivisuus ylittää sallitut arvot, kertoi Japanin ydinvalvontaviraston NRA:n johtaja Shinji Kinjo.

Fukushiman ydinvoimalan omistava Tokyo Electric Power (Tepco) kertoi ryhtyneensä useisiin toimenpiteisiin estääkseen radioaktiivisen pohjaveden valumisen voimalan läheiseen merenlahteen. Voimala pumppaa päivässä noin 400 tonnia pohjavettä läheisiltä kukkuloilta maanjäristyksessä ja tsunamissa vaurioituneiden reaktorihallien alapuolella sijaitseviin kanaviin. Pohjavesi sekoittuu radioaktiiviseen veteen, jolla reaktoreita jäähdytetään.

Tepco myönsi vaikeudet, viranomaiset tutkivat

Ydinvoimayhtiö Tepco myönsi tiistaina, että sillä on vaikeuksia estää saastuneen veden valuminen Tyyneenmereen. Yhtiö ei tiedä, missä hätävallin vuodot sijaitsevat tai miten ne voidaan tukkia. Tepcon tiedottaja Yoshikazu Nagai sanoi, että maanalaisten vuotojen hoitamisessa kestää, koska voimala keskittyy jäähdyttämään vaurioituneita reaktoreita, jotka aiheuttavat vuotoja suuremman uhan. Lisäksi Tepco myönsi, että se on laiminlyönyt suuria määriä erittäin saastunutta vettä, jota on onnettomuuden jälkeen säilytetty voimalan tiloissa.

Tepcon toimenpiteet ovat ydinvalvontaviraston johtajan Kinjon mukaan vain väliaikainen ratkaisu, eikä Tepco voi hoitaa asiaa yksin. NRA perusti erityisen ryhmän arvioimaan vuotoja ja pohtimaan ratkaisuvaihtoehtoja, ja viranomaiset ovat jo kehottaneet Tepcoa pumppaamaan saastuneen veden sisämaahan ja tutkimaan vuotoaluetta tarkemmin. Tepco suunnittelee uusien hätävalllien rakentamista voimalan ympärille.

Saastunutta vettä on vuotanut mereen jo aiemmin

Kolme Fukushima Dai-chin reaktoria vaurioitui, kun kova maanjäristys ja tsunami tuhosivat voimalan voima- ja jäähdytysjärjestelmän maaliskuussa 2011. Sen jälkeen voimala on käynyt tilapäislaitteiden avulla. Heinäkuussa Tepco myönsi ensimmäistä kertaa, että voimalasta on vuotanut radioaktiivista vettä mereen, vaikka aiemmin se on kiistänyt vuodot. Voimalayhtiötä on toistuvasti arvosteltu siitä, ettei se ole ratkaissut onnettomuuden jälkeen ilmenneitä ongelmia riittävän nopeasti. Sitä on myös syytetty ongelmien peittelystä.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka suuren uhan saastunut vesi voi aiheuttaa. Saastuneen veden määrä kasvaa 400 tonnilla päivässä, ja vesi voi nousta sanomalehti Asahi Shimbunin laskelmien mukaan maanpinnalle kolmessa viikossa. NRA:n Kinjon mukaan vesi virtaa todella nopeasti, jos se nousee pintaan.

Voimalayhtiö Tepco kertoi viime perjantaina, että yhteensä 20-40 biljoonaa becquereliä radioaktiivista tritiumia on voinut vuotaa mereen onnettomuuden jälkeen. Yhtiön mukaan määrä on sallitun rajoissa.

Lähteet: AP, Reuters