Katainen: Elvytys on pisara meressä

Elvytyksellä ei käännetä talouden suuntaa, pääministeri muistuttaa. Hän painottaa, että nyt on keskityttävä rakenteellisiin uudistuksiin.

Budjetti 2014
Jyrki Katainen.
Kokoomuslainen pääministeri Jyrki Katainen tyrmää ajatuksen elvytyksestä lisävelalla. Kataisen mukaan Suomi velkaa jo nyt siihen tahtiin, että lisävelan otossa olisi järjen hiventäkään. Katainen kommentoi myös, saako pääministerin väsymystilaa riepotella julkisuudessa.

Uutta velkaa ei elvytystä varten oteta, mutta budjettivaroja on mahdollista käyttää toisin kuin aiemmin on ajateltu, sanoi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Katainen myöntää myös, että valtionvelan kasvua ei nykymenolla saada taittumaan. Keinoksi hän mainitsee lisäsäästöt.

- Pientä helpotusta elvytyksellä on mahdollista tehdä. Esimerkiksi homekoulukorjauksia voidaan aikaistaa, Katainen antaa esimerkin.

Hän painottaa, että elvytys on pisara meressä.

- On keskityttävä rakenteellisiin uudistuksiin ja säästöpäätöksiin, jotka on jo tehty.

Elvytyksellä syntyvien työpaikkojen määrää hän ei ala vielä arvioimaan.

- Se riippuu elvytysrahojen kohteista. Elvytyksellä ei käännetä talouden suuntaa, hän muistuttaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) arvioi eilen tiistaina, että elvytykseen on mahdollista suunnata muutama sata miljoonaa euroa.

- Tiedossa ei ole tarkka budjetin liikkumavara, Katainen huomauttaa mahdollisesta elvytyssummasta. Suomi ottaa velkaa ensi vuonna joka tapauksessa jopa kahdeksan miljardia euroa.

- Siinä ei ole järjen hiventäkään, että elvytykseen otettaisiin velkaa, Katainen toteaa.

Valtiovarainministeriön budjettineuvottelut jatkuvat tänään. Esitystä neuvotteluista odotetaan julki huomenna torstaina.

"Suomalaisilla on asenneongelma"

Kataisen mukaan suomalaisilla on asenneongelma yli 50-vuotiaita työttömiä kohtaan.

- He ovat tehneet 30 vuotta työtä, mutta heidän on vaikea saada uutta työtä, elämänkokemuksella ei ole arvoa, Katainen kuvailee heidän asemaansa.

Lainsäätäjän keinot puuttua näiden ihmisten tilanteeseen ovat Kataisen mukaan vähäisiä, jos asenteet ovat negatiivisia. Katainen uskoo, että tilanne tulee muuttumaan, kun työikäisten osuus vähenee. Vastuullisuutta hän haluaa etenkin työnantajilta.

Muutosta tarvitaan pääministerin mukaan Suomen ilmapiiriin yleensä.

- Suomessa ei uskalleta esittää uusia ideoita, koska kaikki aina tyrmätään, huomauttaa pääministeri, joka on jo pitkään korostanut luovuuden merkitystä uusien työpaikkojen syntymisen kannalta.

Katainen kertoo jatkosuunnitelmistaan keväällä

Spekulaatio Kataisen mahdollisesta lähdöstä esimerkiksi EU-komissaariksi on vellonut jo jonkin aikaa. Europarlamenttivaalit järjestetään ensi toukokuussa.

- Spekulaatiolla ei synny yhtään työpaikkaa, palaan asiaan huhtikuussa, Katainen vastaa jälleen kysymyksiin siitä, onko hän jättämässä tehtävänsä.

Spekulaatiolla ei synny yhtään työpaikkaa, palaan asiaan huhtikuussa.

Jyrki Katainen

Esille on nostettu myös pääministerin väsymys.

- Maaliskuun lopussa olin väsynyt, huhtikuussa en, hän tarkentaa.

Katainen kokee, että media on luonut hänestä kuvan "lopullisesti väsyneenä ihmisenä".