1. yle.fi
  2. Uutiset

Jasper Pääkkönen: Voimayhtiöt syövät vielä hattunsa

On vain ajan kysymys, kun voimayhtiöt joutuvat syömään hattunsa ja rakentamaan kalatiet jokaiseen Suomen vesivoimalaitokseen, uskoo Jasper Pääkkönen. Intohimoinen kalastusaktiivi ja näyttelijä vastaa keskiviikon Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Aimo Takalalle.

Kotimaan uutiset
Jasper Pääkkönen vastaanottaa Vuoden 2013 kalamies -palkinnon Kotkan Maretariumissa.
Jasper Pääkkönen vastaanotti Vuoden 2013 kalamies -palkinnon Kotkan Maretariumissa.Markku Ulander / Lehtikuva

Keskustelu Pääkkösen ja Takalan välillä alkoi, kun Pohjolan Sanomat haastatteli Pääkköstä heinäkuun lopulla. Luonnonlohen puolustajana profiloitunut näyttelijä syytti Kemijoki Oy:tä Kemijoen lohen tuhoamisesta, jota hän piti ympäristörikoksena. Pääkkönen vaati, että yhtiön on korjattava tekosensa rakentamalla Kemijoen voimalaitoksiin kalatiet.

Takala vastasi Pääkköselle Alma Median pohjoisen lehdissä ja sanoi, että todellinen ympäristörikos on vouhkaaminen asiasta, josta ei ole perillä. Takalan mukaan toimivat kalaportaat olisi voimalaitoksiin jo rakennettu, jos se olisi yksinkertaista. Toimitusjohtaja myös esitti, että Kemijoen virkistyskäyttömahdollisuudet ovat nykyisellään toista luokkaa kuin mitä ne olisivat ilman voimalaitoksia.

Portaat toimivat, sanoo Pääkkönen

Pääkkönen sanoo keskiviikon Lapin Kansassa, että Takalan vastaus oli odotettu. Pääkkösen mukaan vesivoiman vastuullistamista vaativa kansalainen on helppoa leimata höpsöksi huutelijaksi. Näyttelijä ihmettelee, miksi vesivoiman rakentaminen juuri Suomessa olisi erityisen vaikeaa.

- Jos vaikkapa Ruotsissa, Norjassa, Pohjois-Amerikassa, ja jopa Venäjällä osataan rakentaa toimivia kalaportaita, niin miksi ei Suomessa? Johtuuko Suomen kalateiden toimimattomuus osaamisen puutteesta, vai kenties voimayhtiöiden haluttomuudesta rakentaa portaita, jotka toimivat?

Pääkkönen sanoo, että esimerkiksi Kalix-joessa on toimiva kalaporras, josta nousee vuosittain yli 10 000 lohta. Kalixin porras ei ole voimalaitoksessa vaan Jockfallin putouksessa. Pääkkönen uskoo, että mihin tahansa nousuesteeseen, myös voimalaitokseen, voidaan kuitenkin rakentaa toimiva porras. Näyttelijän mukaan tästä on lukuisia esimerkkejä esimerkiksi Norjasta.

Aivan toista luokkaa

Erityisen pöyristynyt Pääkkönen on Aimo Takalan lausunnosta, jonka mukaan "Kemijoen virkistyskäyttömahdollisuudet ovat nyt toista luokkaa kuin mitä se olisi ilman voimalaitoksia". Pääkkönen ihmettelee, mihin Takala lausumalla viittaa.

- Ilmoittaako Takala, että virtaamaton voimalaitosallas on virkistyskäytöltään parempi, kuin maailman paras lohijoki, joka Kemijoki oli ennen patoamistaan?

- Vai myöntääkö Takala vihdoin, käyttämällä ilmaisua "aivan toista luokkaa", että virkistysmahdollisuudet satojen kilometrien varrelta Kemijokea on pilattu voimalaitosten rakentamisen myötä?

Velvoite ei ole nykytasolla

Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Aimo Takala huomautti aiemmassa Lapin Kansan haastattelussa, että jokiyhtiö tukee jatkuvasti vesistön virkistyskäyttöä istuttamalla jokeen vuosittain kahdella miljoonalla eurolla kalaa.

Pääkkönen vastaa, että nykytiedon mukaan velvoitteen tulisi olla nelinkertainen, eli kahdeksan miljoonaa euroa. Vanha velvoite perustuu 1970-luvulla tehtyyn arvioon Tornionjoen vaelluspoikasten maksimimäärästä, joka nykyisen tietämyksen valossa on neljä kertaa suurempi.

Pääkkönen uskoo, että on vain ajan kysymys, kun voimayhtiöt joutuvat syömään hattunsa ja rakentamaan kalatiet jokaiseen Suomen vesivoimalaitokseen.

Pääkkösen mielipidekirjoitus julkaistiin keskiviikkona Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa.

Lue seuraavaksi