1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Improvisaatioteatteria Jurassic Rockissa: "Kun näyttelijä on pulassa, niin yleisöllä on hauskaa"

Teatteri tekee tietään myös rock-festivaaleille. Esimerkiksi Mikkelissä tänä viikonloppuna järjestettävän rockfestivaali Jurassic Rockin ohjelmaan lukeutuu Teatterivintti. Esityksessä näyttelijät joutuvat hikoilemaan lavalla, kun yleisö määrää heidän puolestaan mitä seuraavaksi tapahtuu.

Näyttelijät Joonas Kääriäinen ja Johanna Kuuva ovat yhtä mieltä siitä, että improvisaatioteatteri toimii parhaimmillaan silloin kun heittäytyy hetkeen. Kuva: Yle / Juho Liukkonen

Teatterivinttiä järjestävät tänä vuonna teatterikorkeakoulussa näyttelemistä opiskeleva mikkeliläinen Joonas Kääriäinen ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella näyttelemistä opiskeleva juvalainen Johanna Kuuva. Teatterivintti järjestetään mikkeliläisellä rockfestivaalilla toista kertaa.

Molemmille tapahtuman järjestäjille improvisaatioteatteri on melkein kuin toinen koulu. Heittäytyessään esityksen vietäväksi näyttelijä oppii uusia piirteitä itsestään.

- Parasta on mennä lavalle niin tyhjäpäisenä kuin voi olla. Ei kannata suunnitella mitään etukäteen, Kuuva kertoo.

- Kun näyttelijä on pulassa, niin sehän on yleisöstä hauskaa. Yleisö ajattelee, että siellä se näyttelijä hikoilee, eikä piruparka pääse mitenkään eteenpäin, Kääriäinen hekottaa.

Rock-yleisöä miellytetään kukkoilulla

Kuuva ja Kääriäinen pitävät periaatteessa keinotekoisena kulttuuri- ja musiikkitapahtumien vastakkainasettelua. Esiintyminen rock-yleisölle vaatii kuitenkin erilaista asennetta ja mielentilaa kuin esiintyessä teatteriväelle.

- Viime vuonna yleisömäärän lisääntyessä vedin alkuhuudatuksen, jolla sai yleisön lämpimäksi. Kun vintti oli tupaten täynnä, niin siellä oli aikamoinen mekkala. Yleisö taputti ja vislasi, ja syntyi ihan aito rokkimeininki, Kääriäinen muistelee edellisvuoden rockfestivaalia lämmöllä.

- Meidän improvintti on jossain mielessä näiden festivaalien päälava. Lavallamme esiintyvät kaikista suurimmat kukot, Kuuva nauraa.

Kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan

Rapatessa roiskuu, kun esiintyy rock-yleisölle esiintyessä. Improvisaatioesitysten lähtökohtana on, että kaikki yleisön antamat ehdotukset ovat hyviä. Juttujen ei kuitenkaan tarvitse mennä navan alle.

- Jos joku kuitenkin täräyttää vaikka tapahtumapaikaksi pornokaupan, niin hankalahan sitä on silloin pitää juttua siistinä, Kääriäinen myöntää.

Täydelliseen luokattomuuteen ei kumpikaan näyttelijöistä lähtisi mukaan. Härskeimpiä ehdotuksia lievennetään tai ne muokataan esityskelpoisiksi.

Hankalat tilanteet eivät kuitenkaan pelota parivaljakkoa.

- Onhan tietenkin täydellisiä lukkotilanteitakin koettu. Jotenkin sitä nostaa kätensä ilmaan näissä tilanteissa ja myöntää, että nyt on sattunut moka, ja moka on aina lahja. Yleisö kuitenkin haluaa olla sinun puolella ja haluavat tsempata tilanteesta eteenpäin, Kuuva kuvailee.

- Eikä tsemppaa! Me kaikki muut nauramme silloin, jotta tiedät, ettei parane mennä jäätymään, Kääriäinen kiusaa, kunnes parivaljakko repeää naurunremakkaan.

Teatterivintti järjestetään Mikkelin Visulahdessa Jurassic Rock -festivaaleilla 9.-11.8.2013